Prin cele ce urmeaza, puteti consulta cele mai importante documente legislative aparute in intervalul 20-26.02.2015, cu incidenta in materie fiscala si contabila.
Legea nr. 15/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 144 din 26 februarie 2015)
√ prin O.U.G. nr. 19/2014 Codul fiscal a fost completat cu art. 19^4 care reglementeaza scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Ordinul comun al ministrului finantelor publice, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si ministrului sanatatii nr. 141/2256/1569/2015 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1.045/2.084/793/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" (M. Of. nr. 139 din 24 februarie 2015)
√ introduce in Nomenclatorul "Subventii/Scutiri/Reduceri" subventiile acordate conform art. 28 din Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile ulterioare.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 150/2015 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012 (M. Of. nr. 136 din 23 februarie 2015)
√ raportarile contabile anuale, precum si cele depuse in cursul anului la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice se intocmesc in formatul stabilit de Ministerul Finantelor Publice;
√ se introduce un nou capitol, capitolul III^1, "Raportarea platilor efectuate catre guverne";
√ modifica si completeaza Planul de conturi.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 159/2015 pentru stabilirea modelului si continutului anuntului de atentionare a clientilor referitor la obligatia de respectare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (M. Of. nr. 131 din 20 februarie 2015)
√ incepand cu data de 1 martie 2015, operatorii economici care au obligatia, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale afiseaza anuntul de atentionare a clientilor privind obligatia de a solicita bonul fiscal si in cazul unui refuz, dreptul de a beneficia de bunul achizitionat sau de serviciul prestat fara plata contravalorii acestuia la locul de amplasare a aparatelor de marcat electronice fiscale, in asa fel incat sa fie vizibil clientilor;
√ operatorii economici care desfasoara activitati comerciale in unitati de tip restaurant, bar, discoteca, club si altele asemenea asigura informarea clientilor si prin tiparirea anuntului de atentionare pe prima pagina a meniurilor pe care le pun la dispozitia acestora ori prin alte mijloace, astfel incat la fiecare masa destinata clientilor acestia sa aiba permanent posibilitatea de a citi anuntul de atentionare.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 161/2015 pentru modificarea si completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.154/2014 (M. Of. nr. 130 din 20 februarie 2015)
√ articolul 14, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "actiunile asigurate si permise de serviciul <
> sunt:
a) modificarea datelor de identificare a utilizatorului si schimbarea modalitatii de anuntare;
b) comunicarea actelor administrative fiscale, cererilor, precum si a altor documente si informatii;
c) descarcari de documente;
d) renuntarea la folosirea serviciului;
e) monitorizarea istoricului accesului si actiunilor prevazute la lit. a) - d)."
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 162/2015 privind abrogarea Ordinului ministrului finantelor nr. 767/2000 pentru aprobarea Instructiunilor cuprinzand procedura de asistare a contribuabililor in domeniul fiscal (M. Of. nr. 130 din 20 februarie 2015)
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 168/2015 privind abrogarea unor ordine ale ministrului finantelor publice in domeniul administrarii si monitorizarii contribuabililor mari si mijlocii (M. Of. nr. 130 din 20 februarie 2015)
√ abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.119/2006 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a marilor contribuabili in vederea aplicarii Ordinului ministrului finantelor publice nr. 753/2006 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, cu modificarile si completarile ulterioare;
√ abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 269/2007 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii in vederea aplicarii Ordinului ministrului finantelor publice nr. 266/2007 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii la administratiile finantelor publice pentru contribuabilii mijlocii din cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene;
√ abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.340/2006 pentru aprobarea Procedurii de administrare si monitorizare a contribuabililor mijlocii in vederea aplicarii Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.074/2006 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 724 din 24 august 2006.
OMFP 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla (M. Of. nr. 139 din 24 februarie 2015)
√ reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane:
- persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Codului fiscal, venit net anual care este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial;
√ persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, cu exceptia celor pentru care in actul normativ de infiintare, in legi speciale sau in alte acte normative exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla.
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 197/2015 privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia (M. Of. nr. 139 din 24 februarie 2015)
√ contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere beneficiaza de anularea impozitului pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestuia, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole.
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 410/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (089) "Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal" (M. Of. nr. 133 din 23 februarie 2015)
√ se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, stabilite in Romania, conform art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal, care detin o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, si a caror activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si consumul propriu din energia electrica cumparata este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrica cumparata in perioada ianuarie - noiembrie a anului calendaristic sau in perioada din luna decembrie in care au detinut licenta, in situatia persoanelor impozabile care obtin licenta de furnizare a energiei electrice in perioada 1 - 31 decembrie, dupa caz.
Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 4/2015 privind incheierea exercitiului financiar 2014 pentru societatile din domeniul asigurarilor (M. Of. nr. 131 din 20 februarie 2015)
√ situatiile financiare anuale la data de 31 decembrie 2014 vor fi depuse astfel: un exemplar la Autoritatea de Supraveghere Financiara, iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea stampilei Autoritatii de Supraveghere Financiara, la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau transmise prin oficiile postale cu scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile si a altor documente cu caracter financiar-contabil si fiscal, de catre operatorii economici si alti contribuabili.
Sursa: CECCAR Bihor Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia << Monografie contabila agricultura. Cultivarea cerealelor
Cultivarea cerealelor joaca un rol esential in agricultura, reprezentand o sursa importanta de hrana si materii prime la nivel global. De la grau si porumb, pana la orz si ovaz, aceste culturi sunt fundamentale atat pentru industria alimentara, cat si pentru productia de furaje sau alte produse derivate. In acest articol, vom analize aspecte contabile specifice acestei activitati si vom oferi exemplu de monografie contabile pentru cultivarea cerealelor in agricultura.Aspecte contabile pentru...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete cadou si aspecte fiscale importante
Tichetele cadou reprezinta un beneficiu salarial oferit de angajatori salariatilor, ca forma de recompensa sau stimulare. Pe langa avantajele pentru angajat, care primeste un supliment financiar neimpozabil in anumite limite, tichetele cadou ofera beneficii si pentru angajator, intrucat acestea pot fi scutite de taxe, in anumite conditii, conform legislatiei fiscale din Romania. Ele trebuie inregistrate corect in contabilitate avand in vedere tratamentele diferite in functie de destinatia lor....
vezi AICI monografia << Monografie contabila brutarie/panificatie
Brutariile si companiile din domeniul panificatiei au nevoie de o evidenta contabila precisa pentru a urmari costurile de productie, stocurile de materii prime, vanzarile si alte cheltuieli operationale specifice acestui sector. Activitatea unei brutarii este o activitate de productie si trebuie organizata, din punctul de vedere al monografiei contabile, ca pentru acest tip de activitate (productie). Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale si contabile esentiale pentru acest tip de...
vezi AICI monografia << Monografie prestari servicii intracomunitare
Prestarea de servicii si livrarile intracomunitare reprezinta furnizarea de servicii/ livrarea de bunuri intre doua firme sau persoane impozabile din state membre ale Uniunii Europene. Exista anumite facilitati fiscale pentru acest tip de activitate si diverse inregistrari contabile specifice. Vom prezenta in acest articol cateva studii de caz reale ce contin monografii contabile pentru prestarea de servicii/livrari intracomunitare si vom face cateva precizari esentiale privind aspectele fiscale...
vezi AICI monografia << Monografii contabile sponsorizare 2025: spete utile
Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii. Sponsorizarea se acorda de obicei in schimbul unor beneficii, cum ar fi promovarea imaginii sau a brandului sponsorului.Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului,...
vezi AICI monografia <<