search
conta.ro cauta meniu
search

Autoturisme second-hand: Obligatii fiscale nedeclarate de peste 3,3 milioane de lei, in urma unui control DGAF

Ca urmare a analizei de risc realizate de Directia generala antifrauda fiscala (DGAF), activitate permanenta destinata identificarii contribuabililor cu comportament fiscal inadecvat, inspectorii antifrauda au verificat o societate din Bucuresti care activeaza in domeniul comertului cu autoturisme second-hand.
 
Verificarile au vizat achizitiile intracomunitare si vanzarile de autoturisme efectuate in anul 2023. In urma controalelor, inspectorii antifrauda au constatat ca societatea nu a declarat veniturile obtinute si nici operatiunile comerciale desfasurate, omitandu-le complet din evidentele fiscale si din declaratiile depuse.
 
In consecinta, autoritatile fiscale au stabilit obligatii suplimentare de plata in valoare totala de 3.319.783 lei, reprezentand TVA si alte impozite datorate bugetului de stat. Totodata, au fost initiate procedurile pentru sesizarea organelor de urmarire penala, in vederea analizarii faptelor constatate si dispunerii masurilor legale necesare.

Tot ce trebuie sa stiti despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti chiar acum lucrarea Autoturisme pe firma. Regimul fiscal-contabil! Contine informatii la zi, in conformitate cu legislatia din 2025! Detalii aici >>
 
Cazul prezentat anterior evidentiaza riscurile majore la care se expun contribuabilii care ignora obligatiile fiscale legale, in special in comertul cu autoturisme second-hand. Lipsa transparentei fiscale si omiterea raportarii corecte a operatiunilor comerciale pot atrage sanctiuni semnificative si chiar consecinte penale.
 
Pentru a intelege modul corect de desfasurare a unor astfel de tranzactii si pentru a preveni situatii similare, analizam, in continuare, un studiu de caz.

Achizitie autoturism second-hand de la o persoana fizica din Romania

Problema fiscala:
 
"O societate platitoare de impozit pe profit si TVA doreste sa achizitioneze o masina second-hand de la o persoana fizica din Romania. In baza caror documente si in ce conditii se poate face aceasta tranzactie? Se retine impozit la sursa sau alt impozit in momentul platii contravalorii autoturismului?"

Solutie:
 
Potrivit art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, mijloacele de transport noi vechicule terestre sunt cele care indeplinesc urmatoarele conditii: sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.
 
Documentul care atesta achizitia, respectiv transferul dreptului de proprietate, este Contractul de vanzare-cumparare.

Achizitia se raporteaza, la societatea cumparatoare in declaratia 300 la rd. 30 si in declaratia 394 la sectiunea D achizitia autoturismului achizitionat de la o persoana fizica in baza CNP-ului persoanei fizice, sau a numelui, prenumelui si adresei acestuia.
 
Veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, sunt neimpozabile, conform art. 62 lit. m) din Codul fiscal.
 
Daca bunurile vandute de o persoana fizica sunt bunuri din patrimoniul personal, persoana fizica va depune o declaratie in acest sens, pentru a nu i se retine impozit. O alta solutie ar fi incheierea unui contract de vanzare-cumparare in care sa fie mentionata provenienta bunurilor (din patrimoniul personal).
 
Daca persoana fizica nu va declara ca bunurile sunt din patrimoniu personal, puteti impozita venitul acordat ca venituri din alte surse.

Concluzie

In concluzie, documentul justificativ este contractul de vanzare-cumparare si nu se retine impozit persoanei fizice daca autoturismul a fost utilizat in interes personal de persoana vanzatoare.
 
Conform prevederilor Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, se limiteaza operatiunile de incasari si plati in numerar.
 
Aceasta lege instituie obligativitatea ca operatiunile de incasari si plati sa se realizeze numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii, chiar si catre persoanele fizice.
 
Art. 4. -
Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
Prin urmare, se poate face plata in numerar 10.000 de lei si restul prin banca.

Tot ce trebuie sa stiti despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Parcurgeti chiar acum lucrarea Autoturisme pe firma. Regimul fiscal-contabil! Contine informatii la zi, in conformitate cu legislatia din 2025! Detalii aici >>

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici