search

Basescu ataca OMV Petrom. Dar premierul ce spune?

Formularul 230: cum se tine evidenta sumelor redirectionate din impozitul pe venit
Presedintele Traian Basescu sustine ca a rupt orice legatura cu Petrom, in semn de protest pentru excesul de profit pe care compania l-a obtinut intr-o perioada de criza, acuzand-o, totodata, de lipsa de fair-play. "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat Basescu duminica, la Pro Tv, intrebat de ce parte a "baricadei" este, in contextul in care Petrom a avut cel mai mare profit, dar cetatenii sunt nemultumiti de pretul benzinei.

El a precizat ca ar fi trebuit sa aiba o intalnire cu reprezentantii Petrom pentru a merge la platforma marina Deepwater Champion, dar in cele din urma a fost cu reprezentantii companiei Exxon.

"Am vrut sa vad nava, dar nu cu OMV, pentru ca nu-mi place politica lor, este incorecta. Sigur, nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata, in fiecare zi: pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, cand tu il extragi cu 16 dolari din Romania. Deci, aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petromului", a completat Basescu.

Seful statului a precizat ca a vorbit pe aceasta tema inclusiv cu presedintele austriac al companiei, mentionand ca, din pacate, contractul cu respectiva companie este facut de asa natura incat nu se poate face nimic.

"Raspunsul a fost: sa vedem, sa incercam, sa discutam. Dar realitatea, in practica lor, este ca nu tin cont de faptul acesta", a spus Basescu, cu privire la raspunsul venit dinspre Petrom.

Consiliul Concurentei se lauda, in ianuarie 2012, cu "cea mai mare sanctiune data vreodata" - 880 de milioane de lei pentru benzinarii romani. Acuzatia? O intelegere care ar fi avut ca rezultat retragerea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium si inlocuirea lui cu unul mai scump.

Sanctiunea de la acea vreme a venit dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca Petrom majoreaza in mod abuziv preturile la carburanti de mai multe luni de zile, avand monopol pe piata de combustibili.

Si anul trecut presedintele a atacat compania: "Nu intotdeauna ne place ce ne face Petrom-ul. Spre exemplu, mie nu mi-a placut doamna directoare Mariana Gheorghe, iesita in plina campanie agricola sa spuna «Am marit pretul la motorina, desi a scazut pretul la titei pe plan mondial», cu explicatia «Pentru ca este cerere». Iar explicatia corecta era alta: nu, pentru ca aveti monopol, doamna Mariana Gheorghe, da? (...) Are monopol pe resursele de titei ale tarii si scoate cu 16 dolari".

In prezent, Grupul OMV-Petrom anunta inregistrarea celui mai mare profit al unei companii de pe piata romaneasca, in crestere cu 72% fata de 2011, cand a inregistrat, din nou, cresteri de 65% fata de anul precedent.

In timp ce presedintele duce un razboi fatis cu aceasta companie pe care guvernul Nastase a daruit-o austriecilor, la vremea aceea cu mult sub pretul indicat de expertize, premierul Mihai Razvan Ungureanu tace. Tace, desi presa i-a pus de citeva ori intrebari cu privire la contractele de sute de mii de euro pe care le-a avut sotia sa cu OMV Petrom pentru consultanta medicala in anii imediat urmatori numirii lui la SIE.

Asadar, este de asteptat ca presedintele sa-l intrebe si pe tinarul premier, numit de domnia sa in functie, in ce relatii se afla cu OMV Petrom. Iar raspunsul ar trebui sa fie urmat de consecinte: presedintele ar putea sa-i dea tema premierului sa gasesca solutii pentru a amenda contractul cu OMV, pagubos pentru Romania si a modifica termenii care ne dezavantajeaza. Un tinar care aspira la cele mai inalte functii in stat ar trebui sa treaca macar aceasta proba.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice