search

Baza anuala de calcul CASS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din dividende

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In randurile de mai jos veti afla la ce valoare a salariului minim se calculeaza CASS aferent dividendelor ce depasesc pragurile de 6, 12, 24 salarii minime, tinand cont de modificarea salariului minim la 3300 lei din octombrie 2023.

Venituri din dividende - baza de calcul CASS

Baza anuala de calcul al CASS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din dividende (art. 155 alin. (1) lit. g) obtinute in 2023, o reprezinta:

 
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara (SMB), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara, respectiv 18.000 lei (3.000 lei*6 SMB);
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara,respectiv 36.000 lei (3.000 lei*12 SMB);
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara,respectiv 72.000 lei (3.000 lei*24 SMB).
 
Pentru plafoanele din 2023 se foloseste salariul de 3.000 lei (cel in vigoare la data depunerii Declaratiei Unice (estimata) conform art. 170 alin. 1 si 2 si art. 120 alin. 1
din Codul fiscal.
 
Pentru veniturile incasate in anul 2024, se va folosi baza de calcul a salariului de 3.300 lei (sau cat va fi la data depunerii Declaratiei Unice (estimata) respectiv la data de 25.05.2024.
 
Art. 170. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
 
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
 
Art. 120. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile ESTIMATE/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate(1) Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an.

Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice