search

Bear Stearns a fost "exclus" de la burs

Traderii de pe piețele financiare londoneze au primit ordine de la companiile pe care le reprezintă la burse să oprească tranzacțiile cu banca americană de investiții Bear Stearns, au spus, vineri, surse din mai multe grupuri de tranzacționare, informează Reuters citat de NewsIn.
Cel puțin șase instituții majore din Londra, inclusiv Commerzbank, Royal Bank of Scotland și JP Morgan, au încetat să acorde prețuri băncii din Statele Unite ale Americii, a spus pentru Reuters un trader de credite de la o instituție europeană din Londra, care a dorit însă păstrarea anonimatului. Credit Suisse a oprit, de asemenea, tranzacțiile cu titluri Bear Stearns, a spus un broker de pe o piață londoneză de capital. Niciuna dintre instituțiile numite de traderi nu a vrut să comenteze asupra subiectului când au fost contactate de Reuters. Un trader de obligațiuni guvernamentale din Londra a spus că băncile s-au retras din tranzacțiile cu Bear Stearns încă de joi.
Acțiunile băncii s-au depreciat cu 50% doar în prima parte a ședinței de vineri
JP Morgan Chase & Co și sistemul american de bănci centrale Federal Reserve din New York au căzut de acord, vineri, să ofere finanțare de urgență pentru Bear Stearns, după ce banca de investiții a anunțat că lichiditatea sa s-a deteriorat grav, determinând o scădere bruscă a cotației acțiunilor sale.
Directorul Bear Stearns, Alan Schwarts, în cursul săptămânii trecute a negat faptul că sunt probleme cu capitalul băncii, însă vineri acesta a revenit asupra afirmației inițiale, spunând că lichiditatea băncii s-a deteriorat semnificativ în ultimele 24 de ore.
Acțiunile celei de-a cincea bănci de investiții din Statele Unite s-au depreciat cu 50%, în prima parte a ședinței de tranzacționare, după aflarea știrilor referitoare la ultimele eforturi ale Federal Reserve de a relaxa piețele financiare, ca răspuns la o criză a creditelor care se extinde tot mai mult, fiind generată de riscurile în creștere pe care le prezintă creditele ipotecare neperformante.
Bear Stearns are o expunere pe piețele de obligațiuni din Statele Unite mai mare decât concurenții săi și are o divizie puternică de afaceri cu valori mobiliare garantate cu ipoteci. Banca americană de investiții a fost printre primele bănci care au dezvăluit pierderi, ca urmare a turbulențelor de pe piețele americane de credite ipotecare cu grad mare de risc (subprime), când două dintre fondurile sale de risc au intrat în colaps vara trecută, înregistrând o pierdere de 1,6 miliarde de dolari. Riscurile s-au accentuat constant, în ultimele luni, pentru instituțiile financiare importante de pe piețele internaționale, ceea ce a afectat prețurile și a adus temeri că alte grupuri financiare s-ar putea afla, la rândul lor, în imposibilitatea de a tranzacționa valori mobiliare de care au nevoie pentru a supraviețui. "Puteți să presupuneți, cu siguranță, că Bear Stearns nu este singura bancă în această situație", a spus un strateg de la o bancă de investiții din Londra, care a dorit să rămână sub anonimat. "În piață, am asistat, în ultimele zile, la fixarea unor prețuri menite să dea un semnal de oprire a tranzacțiilor și se referă la cel puțin o altă bancă americană de investiții, în afară de Bear Stearns. Este foarte îngrijorător dacă au atât de multă nevoie de bani" , a adăugat sursa mai sus menționată.
JP Morgan se gândește să cumpere banca
În prezent, cei de la JP Morgan, în frunte cu directorul executiv Jamie Dimon, iau în considerare posibilitatea de a cumpăra Bear Stearns, conform a trei persoane intervievate de Bloomberg. Încă nu s-a ajuns la o decizie și e posibil să nu se producă nicio tranzacție, pentru că nimic nu este cert, au mai declarat sursele menționate, care au dorit să rămână sub amonimat deoarece aceste discuții sunt confidențiale.
Însă o altă persoană apropiată JP Morgan a spus că banca ar putea fi interesată de preluarea diviziei principale de brokeraj a Bearn Stearns, care se mai ocupă și cu acordarea de împrumuturi.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice