search
conta.ro cauta meniu
search

Bonificatie de 3% pentru companiile care isi achita la termen impozitul micro si impozitul pe profit: ce conditii trebuie indeplinite?

Un proiect de lege adoptat la Senat prevede ca, din 2024, companiile care isi achita la termen impozitul micro si impozitul pe profit sa primeasca o bonificatie de 3%.

Conform acestui proiect, care urmeaza sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca si va putea fi folosita numai in anul in care se acorda. In situatia in care nu va fi folosita, suma va fi restituita catre stat, impreuna cu dobanzi si penalitati de intarziere.

Mai departe, pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
 

Bonificatii pentru platitorii de impozit pe profit: ce conditii trebuie indeplinite?

Bonificatia va fi aplicabila contribuabililor care:

- in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente; 

- la data de 1 ianuarie 2024, nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat; 

- o utilizeaza exclusiv pentru realizarea de investitii, prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, in: Grupa 1 - Constructii; Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii sau pentru sustinerea invatamantului profesional-dual. 

Bonificatia se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca

Bonificatia de 3% se poate utiliza pana cel tarziu la data de 31 decembrie a anului in care aceasta se acorda. Bonificatia de 3% ramasa neutilizata se restituie la bugetul de stat, cu dobanzile si penalitatile corespunzatoare.

Din punct de vedere bugetar, impactul masurilor propuse va fi pozitiv pe termen scurt, mediu si lung:

- bonificatia va stimuleze conformarea fiscala voluntara si sa asigure finantarea trimestriala a bugetului de stat 

- bonificatia acordata se utilizeaza exclusiv pentru finantarea investitiilor in constructii, dotari, capitalizare, cresterea productiei si formarea de munca. Asadar, impactul este pozitiv asupra cresterii economice si asupra dinamicii PIB.

- descurajeaza operatiunile de optimizare fiscale si stimuleaza conformarea fiscala voluntara a agentilor economici din Romania.



Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici