search
conta.ro cauta meniu
search

Noi prevederi referitoare la impozitul pe constructii

Va reamintim ca, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300/ 04.04 .2025 a fost publicata OUG nr. 21/03.04.2025 pentru modificarea si completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
 
Impozitul pe constructii anual se va calcula astfel:
 
a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a constructiilor, altele decat cele prevazute la lit. b), pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii;
 
b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii constructiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor apartinand domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX; in acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/ folosinta cu titlu gratuit/inchiriere."
Valoarea neta a constructiilor reprezinta valoarea evidentiata in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor din care se scade valoarea contabila cumulata a amortizarii acestora.
 
Constructiile vizate sunt doar cele situate pe teritoriul Romaniei.
Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru constructiile care sunt scutite de impozitul pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX .

Contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul pe constructii, determinat potrivit prezentului articol, aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei din anul calendaristic/anul modificat pentru care contribuabilul a existat.

 
Contribuabilii nou-infiintati datoreaza impozit pe constructii incepand cu anul infiintarii, iar impozitul pe constructii se determina luand in considerare constructiile din patrimoniu si/sau din contractele de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, existente in a 30-a zi inclusiv de la data inregistrarii contribuabililor, potrivit legii, in situatia in care aceasta data nu depaseste ultima zi a anului infiintarii. In acest caz, impozitul pe constructii determinat potrivit regulilor prezentului articol se recalculeaza pentru perioada cuprinsa intre data inregistrarii contribuabililor si ultima zi inclusiv a anului calendaristic/anului modificat, in care contribuabilul s-a infiintat, prin impartirea impozitului pe constructii anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei respective.
 
Calcularea si declararea impozitului pe constructii se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul.
 
Plata impozitului pe constructii se efectueaza in doua rate egale pana in ultima zi inclusiv a celei de-a sasea luni a anului fiscal modificat, respectiv pana in ultima zi inclusiv a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat, pentru care se datoreaza impozitul. Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul, beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.

Noile prevederi se aplica incepand cu anul fiscal 2025/ anul fiscal modificat care incepe in anul 2025.


Sursa: DGRFP Galati

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici