search
conta.ro cauta meniu
search

Bonuri fiscale fara CUI, cu o valoare mai mica de 100 lei: se poate deduce TVA?

Un bon fiscal trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente asa cum sunt enumerate la art. 319 alin. (21) pentru facturile simplificate si anume: data emiterii, identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate, suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia si, in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

Bonuri fiscale fara CUI, cu o valoare mai mica de 100 lei: studiu de caz

Intrebare: "Pentru bonurile fiscale cu valoare mica, pana in 100 lei, fara codul de inregistrare trecut pe ele, ce inregistrari contabile se fac? Sunt deductibile la impozitul pe profit? Daca sunt nedeductibile se adauga la calculul impozitului pe profit?
 
In cazul in care pe bonul fiscal primit nu este inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA, normele emise in aplicarea art. 299, pct.69, alineatul (6) specifica faptul ca persoana cumparatoare sau beneficiara a serviciilor respective nu-si poate exercita dreptul de deducere a taxei."
 
Faptul ca nu se poate deduce taxa pe valoarea adaugata din bonurile fiscale care nu au inscrise inregistrarea beneficiarului in scop de TVA, nu conditioneaza si nerecunoasterea cheltuielilor efectuate pentru activitatea societatii.
 
Ca urmare aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
 
Justificarea cheltuielilor efectuate (materiale sau servicii) se face pe baza documentelor care atesta intrarea in gestiune a bunurilor achizitionate ( NIR) sau a altor documente aprobate de persoanele care autorizeaza efectuarea acestor operatiuni (ordin de deplasare, decont de cheltuieli) care se anexeaza la bonul fiscal, intocmite conform prevederilor Omfp nr. 2634/2016.

 
Inregistrarile contabile sunt:
 
604 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele nestocate
 
Sau:
3028 = 401, inclusiv TVA, pentru materialele inregistrate prin gestiune:
 
Cod fiscal
 
ART. 299 - Conditii de exercitare a dreptului de deducere
Norme metodologice
69.
(6) Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67.
 
ART. 319 – Facturarea
(21) Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) In cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1747083600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici