search

Bonusurile de Craciun : prima crestere dupa criza

Formularul 394: Marti, 30 iulie 2024, este termenul limita pentru depunere

Pentru prima data dupa 2008, specialistii estimeaza o crestere a numarului de companii care vor acorda angajatilor bonusuri de Craciun, sub forma de tichete si carduri cadou.

Edenred, cea mai mare companie emitenta de tichete si carduri de cadouri, estimeaza ca in acest an numarul de companii care vor oferi salariatilor bonusuri de Craciun sub forma de Ticket Cadou sau card Compliments va creste cu 10%, respectiv 15% fata de 2013.
 
Tichetele si cardurile cadou oferite de Craciun salariatilor sunt printre cele putinele forme de beneficii extra-salariale din Romania pentru care companiile au facilitati fiscale, sub forma scutirii de taxe sau impozite.

Tichetele cadou acordate de Craciun, in limita sumei de 150 lei/ beneficiar, sunt scutite de taxe salariale si de taxe patronale, fiind supuse doar impozitului pe venitul salarial, de 16%. Cardurile cadou sunt scutite atat de taxele salariale si patronale, cat si de impozitul de 16% pe venitul salarial.

« Estimam o crestere intre 7% si 10% a numarului de companii care vor oferi tichete cadou in perioada Craciunului 2014, fata de 2013 si o crestere de 15% a celor care vor acorda recompense de sfarsit de an sub forma mai moderna a cardurilor cadou Compliments.» declara Iulian Alexe, Edenred Romania.

Potrivit Legii 193/2006, precum si Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, tichetele cadou se pot acorda propriilor salariati, in beneficiul copiilor minori ai acestora, la cateva sarbatori majore de peste an, si salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie. Tichetele cadou pentru cheltuieli sociale sunt tratate ca venituri salariale, asupra sumelor acordate aplicandu-se doar impozitul pe venit, de 16%, platibil de catre salariat, conform prevederilor OUG nr.58/2010.

Tichetele si cardurile cadou pot fi oferite de companii nu doar salariatilor, ci si clientilor sau partenerilor de afaceri (in acest caz nu se mai pune problema taxelor salariale si patronale, iar tichetele cadou sunt incadrate la cheltuieli de promovare sau protocol).

Ce sunt si cum functioneaza cardurile cadou

Edenred este singura companie emitenta de tichete de beneficii care emite si carduri in Romania, nu doar tichetele clasice pe hartie.

Compania a introdus inca din 2010 o varianta electronica a tichetelor cadou, sub forma cardului Compliments.

Cardurile Compliments® functioneaza similar cu cardurile bancare, operand pe platforma MasterCard, doar ca nu permit retrageri de numerar. Neavand un cont bancar asociat, ele au in plus avantajul de a nu impune beneficiarilor (salariatilor) comisioane de administrare de cont sau alte costuri asociate cardurilor bancare. Cardurile Compliments pot fi cheltuite intr-o retea de 3700 de magazine de toate tipurile.


Cu ocazia sarbatorilor de Craciun, « inregistram peste 40% din volumul anual emis de tichete si carduri cadou. In primul rand, datorita obiceiurilor din mediul de afaceri romanesc, care presupune asteptari mari si de la angajati, si de la parteneri de afaceri, de a primi bonusuri sau cadouri de sarbatori de la companiile pentru care sau cu care lucreaza. In acelasi timp, Edenred stimuleaza interesul companiilor client prin promotiile derulate in aceasta perioada: companiile care comanda tichete sau carduri cadou sunt premiate la randul lor cu carduri Compliments, dar si cu « premii » de interes profesional – cursuri online gratuite pentru toti salariatii lor, pe o perioada determinata » declara Iulian Alexe, Edenred Romania.


Cadoul-cameleon : Ce poti cumpara cu tichete si carduri cadou si de unde

Orice, in zeci de mii de magazine.

Tichetele cadou pot fi cheltuite in zeci de mii de magazine, pentru a cumpara orice isi doreste fiecare: atat produse alimentare, cat si orice alt tip de cadouri (moda & accesorii, cosmetice, produse pentru copii, articole sportive, decoratiuni si mobilier, carti, IT, electronice, bricolaj, servicii etc)

Tichetele cadou sunt in prezent pe locul al treilea in topul celor mai utilizate beneficii extrasalariale in Romania
Cardurile Compliments pot fi cheltuite intr-o retea de 3700 de magazine de toate tipurile.

Edenred este cel mare emitent de tichete si carduri pentru companii, salariati si comunitati, atat in Romania, cat si la nivel international.


in Romania, peste 30.000 de companii acorda salariatilor lor diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred: tichete de masa Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, Ticket Cresa® si Ticket Medica®.

Edenred, compania care a inventat tichetele de masa Ticket Restaurant®, liderul mondial in servicii preplatite adresate companiilor, concepe si administreaza solutii care imbunatatesc eficienta organizatiilor si maresc puterea de cumparare a salariatilor.
Garantand utilizarea fondurilor alocate strict in scopul caruia le sunt destinate, aceste solutii permit organizatiilor sa isi organizeze mai eficient activitatea in sfera:
•    Beneficiilor pentru angajati (Ticket Restaurant®, Ticket Alimentación, Ticket CESU, Childcare Vouchers, etc.)
•    Managementului cheltuielilor profesionale (Ticket Car, Ticket Clean Way, Repom, etc.)
•    Programelor de motivare si recompensare (Ticket Cadou, Card Compliments, Ticket Kadéos, etc.)
Grupul Edenred sustine si institutiile publice in managementul programelor lor sociale.
Listata la bursa NYSE Euronext Paris, Edenred activeaza in 42 de tari, avand peste 6 000 de angajati, aproape 640 000 companii si organizatii client, 1.4 milioane de parteneri afiliati si 40 milioane de beneficiari. In 2013, volumul total emis de Edenred a fost de 17.1 miliarde euro, din care aproape 60% a fost generat in tarile in curs de dezvoltare.

Ticket Restaurant® si celelalte denumiri comerciale ale produselor si serviciilor Edenred sunt marci inregistrate ale Edenred SA.

in Romania, peste 30 000 de companii acorda salariatilor lor diverse tipuri de tichete si carduri emise de Edenred: tichete de masa Ticket Restaurant®, tichete de cadouri Ticket Cadou®, carduri de cadouri Compliments®, tichete de vacanta Ticket Vacanta®, tichete de asistenta sociala Ticket Asist®, Ticket Cresa® si Ticket Medica®.

Contact media
Cristina Hlinschi, Sense Marketing - Tel : +4 0745 108 852 – cristina@sensemarketing.ro

Edenred Romania SRL
Telefon: 021 301 33 11 / Fax: 021 301 33 44
www.edenred.roNoutati contabile 1721595600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice