search

Bucuretiul necesit investiii de 1 mld. euro pentru dezvoltarea reelelor electrice

Capitala are nevoie de investiții de un miliard de euro pentru dezvoltarea rețelelor electrice, în următorii 4-5 ani, din cauza consumului în creștere, generat de expansiunea sectorului imobiliar, a declarat, ieri, directorul tehnic al Electrica, Șerban Tudor, la un seminar pe tema "Probleme actuale ale rețelelor electrice de distribuție din România". "În București trebuie tras un semnal de alarmă, pentru că nu suntem departe de un punct critic, pe care dacă nu îl vom depăși, vom avea multe întreruperi ale alimentării cu energie", a adăugat Tudor.
Potrivit acestuia, în unele zone ale Capitalei, consumul de energie crește anual cu până la 100%, spre deosebire de un avans de 3-4% la nivel național. În 2007, consumul național de energie a crescut cu 2% față de anul precedent. "Sistemul trebuie dublat în București", a spus Tudor. El a adăugat că, la vară, sunt așteptate probleme privind alimentarea cu energie, la fel ca anul trecut, în special în centrul Bucureștiului, dar și în zone precum Ghencea, Ilfov, Militari, Pantelimon, Voluntari sau Colentina. "La vară vor fi pene de curent pentru că timpul a fost scurt și din lipsa fondurilor nu ne-am permis să facem lucrări", a mai precizat Tudor.
Instalații vechi și uzate
Tudor a afirmat că a propus grupului italian Enel să investească în construcția unei stații electrice subterane, care ar soluționa problema întreruperilor alimentării cu energie. "Ei nu s-au arătat prea interesați, au lăsat să se înțeleagă că încă analizează propunerea. Bucureștiul are nevoie de 3-4 astfel de stații, în zonele cu mall-uri, investiția pentru o unitate fiind cuprinsă între 2,5 mil. euro și 10 mil. euro, în funcție de mărime", a precizat Șerban Tudor.
Potrivit acestuia, sistemul de distribuție a electricității, care este în mare parte vechi (30-40 de ani), se confruntă cu o serie de probleme, cum ar fi construcția a tot mai multe locuințe situate la extremitățile rețelelor de distribuție, care solicită suplimentarea acestora, precum și apariția de noi unități eoliene de producere a energiei, surse de dezechilibru pentru sistemul de distribuție. Totodată, Tudor a precizat că gradul de uzură a instalațiilor electrice este de 60-80%.
"Starea rețelelor nu este întotdeauna în cea mai fericită condiție, neputând satisface clienții, care sunt din ce în ce mai pretențioși", a afirmat directorul din cadrul E.ON Moldova, companie controlată de grupul german E.ON, Cătălin Drăgoi. El a adăugat că, și în zona Moldovei, necesarul de investiții pentru modernizarea și extinderea rețelelor electrice, pentru a ajunge la nivelul instalațiilor din vestul Europei, se ridică la un miliard de euro.
Furturi de "milioane de lei"
Furturile de electricitate din Voluntari și Pantelimon se ridică la "milioane de lei", acestea fiind zonele care ridică cele mai mari probleme în privința consumului de electricitate, tocmai din cauza racordărilor ilegale. "Mulți primari au devenit edili energetici, și-au făcut cabinete și au trecut la racordări, ca în Voluntari și Pantelimon. Fără studii și consultanță, vom avea în continuare pene de curent", a declarat, ieri, directorul tehnic al Electrica, Șerban Tudor. "În Voluntari am deconectat într-o zi 80 de case care nu erau în evidență. A doua zi erau conectate la loc. Chiar ne-au sechestrat oamenii. (...) Pe Florentin Pandele, primarul comunei Voluntari, am vrut să-l dăm în judecată, dar a venit la discuții, decizia nu a fost a mea. Prefectul a spus că și așa Pandele are foarte multe procese", a spus Tudor.
Problema penelor de curent apare ca urmare a racordării la rețelele electrice a multor consumatori noi, care însă nu respectă parametrii tehnici. "Numărul consumatorilor este dublu față de cel înregistrat. Mulți funcționează pe racordările de șantier. (...) În Ghencea nu mai putem emite avize de racordare, iar în Ilfov apar tot mai multe locuințe cu consum ridicat. (...) În București și în împrejurimi trebuie deviate rețelele de înaltă tensiune, sub care s-au construit imobile, și trebuie realizate linii de 110 kV", a spus Tudor.
Enel va prelua Electrica Muntenia Sud
Grupul italian Enel va prelua cu drepturi depline Electrica Muntenia Sud, în luna mai sau cel târziu la finele lunii iunie, iar, până la 30 aprilie, trebuie să plătească 425,2 mil. euro pentru pachetul majoritar de 51%, a mai declarat directorul tehnic al Electrica, Șerban Tudor. "În luna aprilie va avea loc Adunarea Generală a Acționarilor și întrunirea Consiliului de Administrație pentru a aproba majorarea de capital de către Enel, de la 51% la 67,5% din acțiunile Electrica Muntenia Sud", a spus Tudor. Potrivit acestuia, la majorarea de capital va putea participa și Fondul Proprietatea cu 1,5 mil. euro pentru păstrarea participației de 12% din capitalul filialei de distribuție și furnizare a energiei. "Dacă Fondul Proprietatea nu va participa la majorarea de capital, își va diminua participația la 8%", a adăugat directorul tehnic al Electrica.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice