search

Buletin informativ CECCAR: Modificari efectuate recent

Examen Consultant Fiscal 2024: conditii pentru inscriere si exemple de teste-grila

Prin cele ce urmeaza va prezentam cele mai importante acte normative cu incidenta in materia fiscala si contabila, publicate recent in Monitorul Oficial.

1. Legea nr. 77/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si a altor acte normative (M. Of. nr. 263 din 20 aprilie 2015)

- ordonanta de urgenta nr. 80/2014 a fost aprobata fara modificari si/sau completari.

2. Legea nr. 85/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 13/2014 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare (M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015)

- ordonanta nr. 13/2015 a aprobata fara modificari si/sau completari.

3. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 863/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului “Decizia de reverificare” (M. Of. nr. 259 din 17 aprilie 2015)

- formularul “Decizia de reverificare” este actul administrativ fiscal care are ca obiect dispunerea reverificarii unei anumite perioade, in baza art. 105^1 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, de catre conducatorul inspectiei fiscale, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor, care influenteaza rezultatele acestora.

4. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 880/2015 privind modificarea anexei la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.211/2013 pentru aprobarea competentei teritoriale de administrare (M. Of. nr. 261 din 20 aprilie 2015)

- se modifica incepând cu data de 1 iunie 2015 competenta teritoriala de administrare pentru Administratia Judeteana a Finantelor Publice Hunedoara si pentru Serviciul fiscal municipal Orastie.

5. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 465/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare trimestriale ale institutiilor publice, precum si a unor raportari financiare lunare in anul 2015, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, precum si pentru modificarea si completarea altor norme metodologice in domeniul contabilitatii publice (M. Of. nr. 263 din 20 aprilie 2015)

6. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 447/2015 privind modelul, continutul si conditiile de aprobare a programelor de activitate pentru aparatul de inspectie economico-financiara (M. Of. nr. 266 din 21 aprilie 2015)

- programul anual de activitate pentru aparatul de inspectie economico-financiara prezinta drept continut minimal: entitatile la care se efectueaza controlul, actiunile de control si perioada desfasurarii controlului;

- pentru elaborarea programului de activitate anual, trimestrial si lunar, Directia generala de inspectie economico-financiara din cadrul Ministerului Finantelor Publice si structurile teritoriale de inspectie economico-financiara respecta procedura de selectie a operatorilor economici ce urmeaza a fi inclusi in programele de activitate, in baza analizei de risc;

- durata de desfasurare a controlului se stabileste in functie de structura organizatorica si volumul activitatii entitatii, obiectivele actiunii de control, perioada supusa controlului;

- in procesul de elaborare a programului de activitate anual, trimestrial si lunar se au in vedere, in principal, urmatoarele:

a) competentele fiecarei structuri de inspectie economico – financiara de efectuare a controlului;

b) obiectivele controlului;

c) fondul de timp alocat fiecarei actiuni de control;

d) numarul persoanelor cu atributii de inspectie economico-financiara din cadrul fiecarei structuri de inspectie economico-financiara;

e) necesitatea rotatiei personalului cu atributii de inspectie economico-financiara care ocupa functii sensibile.

Sursa: CECCAR Bihor


Noutati contabile 1718485200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice