search

Bunuri cumparate de asociat cu cardul firmei: cum se inregistreaza in contabilitate

In cazul in care bunurile cumparate de catre asociat cu cardul de firma nu au legatura cu activitatea economica a firmei, apreciez ca factura achitata nu poate fi inregistrata de catre societate.
 
Presupunand ca asociatul este cel care a folosit cardul firmei, deci a folosit sumele respective din contul societatii si nu este de acord cu returnarea sumelor, va propun inregistrarea sumelor nejustificate prin formula contabila:
461 = 5121
 
In acest caz, sumele in cauza, nejustificate, sunt sume insusite in folosul personal de catre asociatul societatii si trebuie sa fie impozitate ca venituri asimilate salariilor in temeiul art. 76 alin. (2) lit. s) din Codul fiscal(daca acesta este salariat) sau ca venituri din alte surse in temeiul art. 114 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal(daca nu este salariat).
 
In cazul in care bunurile cumparate de catre asociat cu cardul de firma au legatura cu activitatea economica a firmei, factura achitata poate fi inregistrata de catre societate, in felul urmator:
 
-bunurile cumparate pe numele asociatului pot fi inregistrate pe baza unui decont de cheltuieli, intocmit de catre asociat(daca este si salariat)
 
Monografia contabila pe care o propun:
 
Receptia bunurilor achizitionate conform factura:
% = 401
3xx
4426
 
Plata facturii de catre asociatul-salariat conform decont si extras de cont:
401 = 462
 
Plata decontului catre asociatul-salariat:
462 = 5121
 
-daca acesta nu este salariat, bunurile cumparate pe numele asociatului pot fi inregistrate pe baza unui borderou de achizitie si NIR, conform prevederilor de la pct. 6 din OMFP 2634/2015.
 
Consider ca in acest caz este necesara si o declaratie a persoanei fizice ca bunurile respective provin din patrimoniul personal (asimilat cu factura emisa pe numele acestuia, in cazul dat), pentru evitarea impozitarii.
In acest caz veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor din patrimoniul personal, sunt neimpozabile pentru persoana fizica vanzatoare, conform art. 62 lit. m) din Codul fiscal.
 
Inregistrarile contabile pe care le propun sunt:
3xx = 462 valoare factura inclusiv TVA
462 = 461 inchidere plata efectuata cu cardul firmei
461 = 5121 plata
 
Conform prevederilor din OMFP 2634/2015, borderoul de achizitie serveste ca:
- document de inregistrare in gestiune a bunurilor cumparate de la persoane fizice;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii bunurilor cumparate;
- document pentru justificarea sumelor primite ca avans spre decontare pentru achizitii sau pentru decontarea sumelor platite pentru achizitii de la persoane fizice.
 
Borderoul de achizitie se intocmeste de catre persoana care efectueaza aprovizionarea cu bunuri de la persoane fizice, in momentul achizitiei.
 
In baza lui se intocmeste si Nota de intrare-receptie, deoarece numai in acest fel se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective.
 
Pentru evitarea unor implicatii fiscale, atasati factura de achizitie pe numele asociatului la borderul de achizitie/NIR.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile