Calcule marunte.Ce stim despre proiectul Rosia Montana? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Calcule marunte.Ce stim despre proiectul Rosia Montana?

Ieri, o agentie de stiri a dat publicitatii o informatie pe care nu stiu cata lume a vazut-o. Potrivit acesteia, Ministerul Finantelor Publice a elaborat o ordonanta care aduce modificari Codului Fiscal si care "umbla" la redeventele legale. Astfel, redeventa pentru aur, platina si argint ar putea creste de la 4% la 6% din valoarea productiei.

Alaturi de aur, platina si argint, redeventa de 6% va fi aplicata si pentru productia de carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, metale radioactive, pamanturi rare, pietre pretioase si semipretioase. Proiectul de ordonanta modifica practic Legea minelor din 2003, care prevedea o redeventa de 2% pentru aceste produse minerale, taxa majorata la 4% in 2009, informeaza Mediafax.

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani.

Optimiste estimari are Ministerul Finantelor Publice in vreme de criza! In plus, industria noastra miniera nu mai este nici pe departe ce a fost odata. Initiativa Finantelor este legata de fapt de agitatia din ultimele saptamani legate de controlversatul proiect de la Rosia Montana. In fapt, decizia de majorare a redeventei pentru aur si argint este doar ceea ce s-ar numi in termeni mai putini formali o "gainarie". Cu opozitia si ostilitatea unei parti a opiniei publice fata de afacerea aurului din Apuseni, guvernantii nostri par a spune: "Ei, ati vazut? Acum e bine?"

Insa nu e bine deloc! Opinia publica romaneasca nu a fost niciodata consultata in legatura cu exploatarea aurului de la Rosia Montana: daca e cazul sa se inceapa exploatarea acelui zacamant la suprafata, daca vrem sau nu sa distrugem localitatea si vestigiile istorice unice in lume care se afla acolo. Singurele dezbateri publice au privit doar proiectul propus de Gold Corporation si nu decizia de exploatare ca atare.

Mai mult, nu stim nimic despre contractul de exploatare, despre clauzele acestuia si despre cum vor fi impartite beneficiile intre partile contractante. Singurele lucruri sigure pe care le stim sunt ca zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu aproximativ doua saptamani, potrivit Mediafax, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor".

Cateva zile mai tarziu, presedintele afirma ca proiectul trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone. "Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte: Cupru Deva are 20% din actiuni si Gabriel Resources 80%. Statul roman are o redeventa de 4%. 20 de tone trebuie sa ajunga gratis in rezerve, 20% vin de la Cupru Deva si prin negociere am putea ajunge la ceva mai mult", a afirmat Basescu.

De ce si cum vor ajunge, cu titlu gratuit, cele 20 de tone de aur la BNR, nu stim. Contractul nu a fost publicat niciodata, mai mult chiar, el este secretizat! In ceea ce priveste cele 20 de procente care ar trebui sa vina de la Cupru Deva, iarasi nu stim cum si la ce pret, pentru ca acestea vor trebui achizitionate cu bani.

Ce este insa clar, e ca licenta de exploatare a fost dobandita de RMGC, promotorul exploatarii, in mod fraudulos. De fapt, initial, licenta de exploatare a zacamantului a fost acordata firmei de stat din Deva. Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC, nu ar fi putut beneficia de licenta de exploatare decat in urma unei licitatii, deci in conditii mult mai dure decat cele ce pot fi impuse unei societati cu capital de stat. Asa se face ca, in anul 2000, licenta a fost transferata catre RMGC, fara alte conditii.

Asadar, povestea exploatarii de la Rosia Montana se sprijina pe picioare subrede: 1. o licenta obtinuta fraudulos, printr-o marsavie legala tipic romaneasca, 2. un contract cu statul roman despre care nimeni nu stie nimic, 3. o opozitie acerba din partea unei bune parti a opiniei publice romanesti si straine si 4. o ingerinta fara precedent din partea unei companii straine in mass media romaneasca, companie care a cumparat "simpatia" pentru proiect cu zeci de milioane de euro, impingand spre periferie si neutralizand orice opinie contrara.

De cateva zile, presedintele tarii si cei care-i conceptualizeaza dorintele ne lamuresc cat de necesara este inceperea exploatarii de la Rosia Montana. Mai are deci rost sa discutam despre legalitate, oportunitate, atacurile la libera exprimare? Poate doar despre alegeri, campanii electorale si finantarea acestora...


Examenul CECCAR 2021

100 de Subiecte rezolvate

- explicatii si temeiuri legale -

Click AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-08-31
Vizualizari: 3111


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-05-13
 Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca marti, 25
mai 2021, este termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale importante, printre care se numara si Declaratia 112 si Declaratia unica. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-13
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de act normativ prin care propune o serie de masuri necesare pentru protejarea sanatatii cetatenilor, pentru evitarea blocajelor in activitatea organelor fiscale centrale si pentru aplicarea unui tratament unitar debitorilor care au facut obiectul unei inspectii fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale, astfel incat acestia sa nu fie dezavantajati fata de ceilalti contribuabili care se afla in situatii similare. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-12
Claudiu Nasui, ministrul Economiei, a informat pe Facebook ca s-a decis, in cadrul sedintei de coalitie din 10 mai, ca declaratia de beneficiar real sa fie amanata pana la data de 1 octombrie 2021. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services