search

Calculul impozitului pe profit in cazul schimbarii regimului de impozitare in timpul anului

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
In cele ce urmeaza vom vedea cum se calculeaza impozitul pe profit pentru o firma care trece in trim. IV de la impozit pe cifra de afaceri la impozit pe profit.
 
Conform art. 52 alin. 6 din Codul fiscal calculul si plata impozitul pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in alin. (1), (2), (4) (descrise mai jos) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul in care aceasta trece de la impozitul pe venit la cel pe profit.
 
Impozitul pe profit = 16% * Rezultatul fiscal
Rezultatul fiscal = rezultatul contabil + cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile deduceri fiscal
Rezultatul contabil = totalitatea veniturilor inregistrate- totalitatea cheltuielilor inregistrate
 
Conform art 52 din Codul fiscal, o microintreprindere poate trece in cursul unui an la impozit pe profit, incepand cu trimestru in care:

Alin (1): s-a depasit oricare din urmatoarele doua limite:
 
- A realizat venituri mai mari de 500.000 eur;
- Ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in venturi totale este de peste 20% inclusiv. Exceptie fac veniturile din consultanta fiscala (codul CAEN: 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal).

Limitele se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent (art. 52 alin. (5) din Codul fiscal).
 
Atentie ca nu se mai poate opta pentru perioada urmatoare sa se revina la impozit pe venit, conform aceluiasi aliniat.
 
Alin. (2): nu mai indeplineste conditia prevazut la art. 47 alin. (1) lit g): sa aiba cel putin un salariat.

Atentie: aceasta conditie se considera implinita, in cazul in care raportul de munca este suspendat, daca perioada suspendarii este mai mica de 30 de zile si este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv.
 
Alin. (3): in cazul in care raportul de munca al angajatului inceteaza, conditia de la art. 47 alin. (1) lit. g) se considera indeplinita daca, in termen de 30 de zile de la incetarea contractului este angajat un nou salariat cu contract de munca nedeterminat sau pe o perioada determinata de cel putin 12 luni.

Alin (4): daca incepe sa desfasoare activitati dintre cele prevazute la art. 47 alin. (3) lit f)-i):
- domeniul bancar;
- domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusive cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- domeniul jocurilor de noroc;
- activitati de explorare, dezvoltare, explorare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice