Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati informeaza contribuabilii ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225/ 13.03.2025 a fost publicata O.U.G. nr. 11/ 2025 pentru modificarea Legii nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal.
Astfel, articolul 101 - ”Calculul impozitului pe venitul din pensii si termenul de plata” din Codul fiscal se modifica dupa cum urmeaza:
“(1) Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuarii platii pensiei, de a-l retine si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul retinut este impozit final.
(2) Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii determinat potrivit art. 100.
(3) In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare dintre lunile carora le este aferenta pensia.
(4) Drepturile de pensie restante ca urmare a acordarii /revizuirii/ recalcularii/ actualizarii pensiei se defalca pe lunile la care se refera, in vederea calcularii/recalcularii, dupa caz, a impozitului datorat, retinerii si platii acestuia, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare in luna pentru care se acorda drepturile.
Impozitul se retine la data efectuarii platii si se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile. Diferentele de venituri din pensii, primite de la acelasi platitor si stabilite pentru perioadele anterioare, se impoziteaza separat fata de drepturile de pensie ale lunii curente.
(5) Veniturile din pensiile de urmas se individualizeaza in functie de numarul acestora, iar impozitarea se face in raport cu drepturile cuvenite fiecarui urmas.
(6) In cazul veniturilor din pensii si/sau al diferentelor de venituri din pensii, dobanzilor acordate in legatura cu acestea, precum si al sumelor reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie, stabilite in baza hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararilor judecatoresti definitive si executorii, impozitul se calculeaza separat fata de impozitul aferent drepturilor lunii curente, prin aplicarea prevederilor alin. (2), impozitul retinut fiind impozit final. Impozitul se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii veniturilor respective. Impozitul astfel retinut se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile."
Prevederile mentionate anterior au intrat in vigoare la data publicarii O.U.G. nr. 11/ 2025 in Monitorul Oficial al Romaniei.