search

Cand ar trebui sa apara o lege noua a sanatatii

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
Se anunta o lege a sanatatii foarte problematica. Se introduce coplata, se infiinteaza case de asigurari private, se schimba raportul medic -pacient si se platesc serviciile medicale de la un anumit nivel. Cu alte cuvinte, se aspresc conditiile pentru pacienti. In situatia in care pacientii au fost nedreptatiti si pina acum, legea devine o aberatie. Peste coruptia din sistemul medical din Romania daca se grefeaza un nou sistem de taxe, nu inseamna ca se creeaza un sistem mai eficient.

In momentul recrearii unor noi raporturi si reguli intr-un sistem, el trebuie diagnosticat si analizat riguros. Exista un raport pe sanatate realizat de Comisia de specialitate de la Cotroceni, dar este destul de vechi si nu are la baza un audit financiar. Raportul pe Sanatate trebuie sa cuprinda in mod special un raport financiar riguros asupra domeniului.
Pentru a identifica solutiile, in primul rand trebuiau identificate problemele. Or, un audit al sistemului ar fi evidentiat coruptia, gaurile negre, scurgerile din sistem, deturnarile de fonduri, proasta gestionare a lor.
Ni s-a spus ca fondurile colectate nu sint suficiente. Suficiente pentru ce?

Pentru spitale supraponderale? Pentru clintela abonata la licitatii? Pentru spaga din sistem? Fiecare sapun, hartie igienica, lenjerie, medicamente, seringi, detergent poarta suspiciunea unor licitatii corupte. Constructiile de spitale, renovarile care se fac cu prietenii directorilor, aparatura care vine prin firmele prietenilor, plus rapoartele false ale internarilor, toate fac din sistemul de sanatate o mlastina a coruptiei din care bietul pacient a iesit cum a putut sau n-a mai iesit niciodata. A platit medicul, a platit asistentul, a platit anestezistul, a platit si infirmiera care nu i-ar fi dus plosca fara un ciubuc in buzurnar, a platit medicamentele, protezele, ata chirurgicala, leucoplastul si pansamentul.

In timp ce guvernul vrea sa impuna coplata in sistem, o femeie de la Turnu Severin plange pe ecrane pentru ca medicul nu a vrut sa-i faca cezariana si i-a murit copilul. Femeia il acuza ca a facut asta pentru ca nu l-a platit suficient.
Ei bine si atunci, guvernul isi inchipuie ca daca pune plasturele coplatei peste puroiul din sistem va functiona mai bine? La inceputul acestui an, la interpelarea unui deputat, ministrul sanatatii a raspuns ca nu sunt bani ca sa faca un audit in Sanatate. Dar avem noi, pacientii bani sa finantam gaurile proastei gestiuni si hotiei?

Prin noua lege, cel mai probabil ca pacientul va suferi si mai mult, iar sistemul isi va diversifica mijloacele de colectare si atit.
Pana cand nu vom sti exact unde ajung banii nostri retinuti pentru contriubutia la asigurarile de sanatate, orice cetatean ar trebui sa refuze sa mai finateze un sistem care-si bate joc de banii si de sanatatea lui. Pentru legea sanatatii si un audit in sistem, ar merita chiar si o greva fiscala. Miza e foarte mare si priveste sanatatea fibrei acestul popor.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice