search

Capital social de 10 lei si scutire de la plata impozitelor pentru antreprenorii sub 35 de ani

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Pentru tinerii cu varsta sub 35 de ani Ministerul IMM-urilor a lansat miercuri in dezbatere publica un proiect de lege care reglementeaza firmele de tip starter. Potrivit acestei initiative tinerii ar putea beneficia de conditii privilegiate la infiintarea "primei firme", cum ar fi: capital social de 10 lei, scutire de la plata impozitelor pe profit si salarii, scutire de la plata unor taxe vamale si acces la credite cu perioada de gratie, toate aceste facilitati pe o perioada de trei ani de la startul afacerii. Beneficiile nu vin insa chiar ieftin: tinerii intreprinzatori se obliga (pentru a le primi) sa aleaga maxim cinci domenii de activitate, iar la finalul perioadei de trei ani sa aiba un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului. "Daca un tanar reusesete ca in trei ani sa stranga 5.000 de euro atunci inseamna ca si-a dorit cu adevarat o afacere. Daca se constata ca nu are aceasta performanta, atunci intreprinzatorul va trebui sa ramburseze banii pe care i-au primit sub forma facilitatilor fiscale", a declarat Ministrul Constantin Nita, citat de MediaFax. El a precizat ca, pentru anul viitor, ministerul a estimat ca vor fi infiintate 500 de firme prin acest act normativ, in 2011 circa 750, 1.480 firme in 2012 si 3.000 in 2013.


Beneficii evidente


Fireste, pentru tinerii care voiau sa-si puna spiritul antreprenorial la incercare, initiativa vine frumos in intampinarea visurilor lor, mai ales in contextul economic si legislativ curent.
E normal ca la o iesire din recesiune sa apara contexte care sa incurajeze investitia ca act economic: asa a fost gandita si prevederea cu neimpozitarea profitului reinvestit, acolo bat scaderile de dobanzi si programele Rabla extinse. Chiar si programul "Prima Casa" tintea indirect catre un imbold la o piata grav afectata de criza, cea a constructiilor.
Prin aceasta masura Guvernul face un gest de incurajare a initiativei acolo unde e cel mai usor sa fi fost anihilata de criza: la prima incercare de a dezvolta o afacere.


Riscuri si hibe


Pe de alta parte nu e o initiativa lipsita de riscuri, unele mai evidente, altele mai discrete. Cel mai evident dintre toate este riscul ca, la finalul a trei ani de incercari, nu functioneaza cum s-au asteptat tinerii antreprenori, si nu au capitalul de 5000 de euro. Asta inseamna ca au de dat inapoi niste bani (in mod normal impozite pe salarii si cel mult un cumul de forfetare) pe care e posibil sa ii aduca de acasa.
In plus, proiectul desi benefic pentru cei care aveau in plan deschiderea unei afaceri, e posibil sa incurajeze si un val de "falsi" investitori: cei care se gandesc ca nu strica sa profite de ocazie, daca tot e la oferta. Acestia nu aduc un plus de valoare economiei pentru ca tind sa creeze afaceri profitabile pe termen scurt, fara o contributie sanatoasa la mediul economic, cum ar fi crestere de calitate pe directia de specializare, locuri de munca, vitalizarea unei zone sau piete.

O mica balba de final (de natura sa porneasca intregul demers cu un gust destul de amar): intrebat daca masura ar putea acoperi golul lasat de numarul mare de firme inchise prin introducerea impozitului minim, Ministrul a raspuns ca "poate fi considerat si asa".

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice