search

Cat cheltuiesc angajatii romani pe mancare?

Ce conditii trebuie indeplinite pentru aplicarea impozitului MICRO

Conform studiului « Masa ta ideala », realizat in luna septembrie pentru Edenred Romania de compania de cercetare de piata GfK , angajatii din Romania cheltuiesc in medie 167 de lei pe saptamana pentru mancarea din timpul zilelor de lucru (produse alimentare preparate acasa sau mese in afara casei).

Pretul mediu perceput ca fiind rezonabil pentru masa de pranz este de 13 lei intr-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masa), 17 lei in cazul mancarii livrate (1,8 tichete de masa) si de 27 de lei pentru un pranz la restaurant (2,9 tichete). Valoarea zilnica a unui tichet de masa in Romania este in prezent de 9.35 lei.

Prin comparatie, salariatii germani (cei mai productivi din Europa), unde valoarea zilnica a unui tichet de masa este de 4.85 €, considera rezonabil un pret de 1,2 tichete pentru un pranz la fast food, 1,3 tichete pentru mancare livrata si doar 1,9 tichete pentru un pranz la restaurant.

Desi, la nivel de perceptii si atitudini, angajatii romani au tendinte sanatoase - doresc sa manance legume si carne, vor sa evite alimentele procesate, vor sa manance la ore regulate si sa faca din mese momente de socializare si relaxare, realitatea este departe de idealul dorit.

Cum definesc angajatii din Romania masa ideala?

Masa ideala este cea de pranz,
fiind selectata de 41% dintre respondenti, urmata de cina, care este preferata de 30% dintre persoanele salariate. Pentru 45%,"masa ideala" contine legume, iar pentru 36% contine carne.

Doar 17% dintre salariati au descris masa ideala ca fiind compusa din produse sanatoase sau naturale.

Masa ideala este impreuna cu familia pentru 30% dintre angajatii romani, respectiv cu prietenii pentru 19%. Masa ideala este acasa pentru 39% dintre salariati, urmata ca preferinta de masa la restaurant (27%).

Cei mai multi salariati romani au declarat ca masa lor ideala ar costa 20 de lei sau mai putin (31% dintre salariati).
 
Realitatea difera periculos

In realitate, varianta cea mai frecvent intalnita la pranz este aceea a unui pachetel adus de acasa si consumat la birou ; 30% dintre salariati isi aduc pachetul de acasa de mai mult de 3 ori pe saptamana, « pauza » de pranz fiind chiar in incinta locului de munca. In acelasi timp, 62% dintre salariati aloca sub 30 de minute pranzului.

"Desi asociaza in principal pranzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea salariatilor romani nu reusesc sa-si transpuna dorinta in realitate. A petrece mai putin de 30 de minute la masa de pranz, a manca in graba, « pe tastatura » este un obicei care duce in timp la dezechilibre alimentare, putand genera diverse afectiuni si boli ca diabet, stres cronic sau ulcer. Masa de pranz este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru"
, declara Iulian Alexe, Director de Marketing & Dezvoltare Edenred Romania.

Recomandarile medicilor si nutritionistilor

« Cu toate ca ne dorim cu totii sa avem o viata sanatoasa, nu reusim intotdeauna sa respectam in viata cotidiana principiile unei alimentatii echilibrate. Atat calitatea alimentelor pe care le mancam, cat si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si  a unui stil de viata echilibrat, sunt esentiale in mentinerea une bune stari de sanatate pe termen lung, pentru a nu mai aminti de starea de bine si de productivitatea pe termen scurt. Este imbucurator faptul ca romanii tind sa cumpere legume si fructe proaspete din piete, ca incep sa fie cu adevarat preocupati de a cumpara alimente de provenienta locala, sau alimente bio, ca devin interesati de pastrarea gusturilor autentice si de evitarea, pe cat este posibil, a alimentelor procesate.

Insa, in pastrarea starii de sanatate, obiceiurile alimentare au o importanta la fel de mare cu calitatea alimentelor. Renuntarea sistematica la micul dejun, mancatul in fuga la pranz si excesele la cina sunt puternic destabilizatoare pentru organism. Mancatul la birou (asa numitul "desk-dining"), un fenomen din ce in ce mai intalnit, este nociv atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru sanatatea mentala, intrucat este un factor agravant in alienare sociala si depresie
.», spune Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, medic cu multiple preocupari in domeniul nutritiei si in promovarea unui stil de viata sanatos.

Studiul « Masa ta ideala » a fost realizat de Edenred, compania care emite tichete de masa Ticket Restaurant si activeaza in 42 de tari, pentru a identifica obiceiurile alimentare ale persoanelor salariate din Romania.


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici