Conform studiului «
Masa ta ideala », realizat in luna septembrie pentru
Edenred Romania de compania de cercetare de piata GfK ,
angajatii din Romania cheltuiesc in medie 167 de lei pe saptamana pentru mancarea din timpul zilelor de lucru (produse alimentare preparate acasa sau mese in afara casei).
Pretul mediu perceput ca fiind rezonabil pentru masa de pranz este de
13 lei intr-un fast-food (echivalentul a 1,4 tichete de masa),
17 lei in cazul mancarii livrate (1,8 tichete de masa) si de
27 de lei pentru un pranz la restaurant (2,9 tichete). Valoarea zilnica a unui tichet de masa in Romania este in prezent de 9.35 lei.
Prin comparatie, salariatii germani (cei mai productivi din Europa), unde valoarea zilnica a unui tichet de masa este de 4.85 €, considera rezonabil un pret de 1,2 tichete pentru un pranz la fast food, 1,3 tichete pentru mancare livrata si doar 1,9 tichete pentru un pranz la restaurant.
Desi, la nivel de perceptii si atitudini, angajatii romani au tendinte sanatoase - doresc sa manance legume si carne, vor sa evite alimentele procesate, vor sa manance la ore regulate si sa faca din mese momente de socializare si relaxare, realitatea este departe de idealul dorit.
Cum definesc angajatii din Romania masa ideala?
Masa ideala este cea de pranz, fiind selectata de 41% dintre respondenti, urmata de cina, care este preferata de 30% dintre persoanele salariate. Pentru 45%,"masa ideala" contine legume, iar pentru 36% contine carne.
Doar 17% dintre salariati au descris masa ideala ca fiind compusa din produse sanatoase sau naturale.
Masa ideala este impreuna cu familia pentru 30% dintre angajatii romani, respectiv cu prietenii pentru 19%. Masa ideala este acasa pentru 39% dintre salariati, urmata ca preferinta de masa la restaurant (27%).
Cei mai multi salariati romani au declarat ca
masa lor ideala ar costa 20 de lei sau mai putin (31% dintre salariati).
Realitatea difera periculos
In realitate, varianta cea mai frecvent intalnita la pranz este aceea a unui pachetel adus de acasa si consumat la birou ; 30% dintre salariati isi aduc pachetul de acasa de mai mult de 3 ori pe saptamana, « pauza » de pranz fiind chiar in incinta locului de munca. In acelasi timp,
62% dintre salariati aloca sub 30 de minute pranzului.
"Desi asociaza in principal pranzul cu ideea unei pauze de relaxare, majoritatea salariatilor romani nu reusesc sa-si transpuna dorinta in realitate. A petrece mai putin de 30 de minute la masa de pranz, a manca in graba, « pe tastatura » este un obicei care duce in timp la dezechilibre alimentare, putand genera diverse afectiuni si boli ca diabet, stres cronic sau ulcer. Masa de pranz este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru", declara Iulian Alexe, Director de Marketing & Dezvoltare Edenred Romania.
Recomandarile medicilor si nutritionistilor
« Cu toate ca ne dorim cu totii sa avem o viata sanatoasa, nu reusim intotdeauna sa respectam in viata cotidiana principiile unei alimentatii echilibrate. Atat calitatea alimentelor pe care le mancam, cat si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si a unui stil de viata echilibrat, sunt esentiale in mentinerea une bune stari de sanatate pe termen lung, pentru a nu mai aminti de starea de bine si de productivitatea pe termen scurt. Este imbucurator faptul ca romanii tind sa cumpere legume si fructe proaspete din piete, ca incep sa fie cu adevarat preocupati de a cumpara alimente de provenienta locala, sau alimente bio, ca devin interesati de pastrarea gusturilor autentice si de evitarea, pe cat este posibil, a alimentelor procesate.
Insa, in pastrarea starii de sanatate, obiceiurile alimentare au o importanta la fel de mare cu calitatea alimentelor. Renuntarea sistematica la micul dejun, mancatul in fuga la pranz si excesele la cina sunt puternic destabilizatoare pentru organism. Mancatul la birou (asa numitul "desk-dining"), un fenomen din ce in ce mai intalnit, este nociv atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru sanatatea mentala, intrucat este un factor agravant in alienare sociala si depresie.», spune Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva, medic cu multiple preocupari in domeniul nutritiei si in promovarea unui stil de viata sanatos.
Studiul « Masa ta ideala » a fost realizat de Edenred, compania care emite
tichete de masa Ticket Restaurant si activeaza in 42 de tari, pentru a identifica obiceiurile alimentare ale persoanelor salariate din Romania.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<