search
conta.ro cauta meniu
search

Catalog mijloace fixe: Clasificare si durate de functionare

Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
 
Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. In consecinta, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.
 

Cum sunt clasificate mijloacele fixe in Catalog

Mijloacele fixe cuprinse in catalog sunt clasificate in general in grupe, subgrupe, clase si subclase, iar pentru unele si in familii. Astfel mijloacele fixe amortizabile au fost clasificate in trei grupe principale:
 
Grupa 1 - Constructii;
Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;
Grupa 3 - Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.
 
NOU! A aparut Manualul mijloacelor fixeLucrarea explica in mod profesionist tratamentul fiscal al mjloacelor fixe in 2025, in contextul ultimelor schimbari legislative! Contine studii de caz si exemple de inregistrari fiscal-contabile pentru situatii dificile, frecvent intalnite in practica! Detalii aici >>

Catalogul se aplica in mod unitar de catre agentii economici, persoanele juridice fara scop patrimonial cat si de catre institutiile publice, asigurand determinarea in mod unitar a amortizarii capitalului imobilizat in active corporale.
 
In prezentul catalog, pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat, se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite.

Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

Modul de utilizare a catalogului

Catalogul cuprinde urmatoarele informatii necesare identificarii mijlocului fix si stabilirii duratei normale de functionare:
a) codul de clasificare;
b) denumirea grupei, a subgrupei, clasei, subclasei si a familiei, dupa caz, mijloacelor fixe amortizabile;
c) limita minima si limita maxima a duratei normale de functionare, in ani.

Pentru stabilirea duratei normale de functionare a unui mijloc fix se cauta succesiv in clasificare: grupa, subgrupa, clasa, subclasa si familia, dupa caz.

Ce cuprinde fiecare grupa

Grupa 1 – Constructii cuprinde: 
 
1.1. Constructii industriale 
1.3. Constructii pentru transporturi posta si telecomunicatii
1.4. Constructii hidrotehnice
1.5. Constructii pentru afaceri, comert, depozitare.
1.6. Constructii de locuinte si social-culturale.
1.7. Constructii pentru transportul energiei electrice.
1.8. Constructii pentru alimentare cu apa, canalizare si imbunatatiri funciare.
1.9. Constructii pentru transportul si distributia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat si pentru termoficare.
1.10.Alte constructii neregasite in cadrul grupei 1.

Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii cuprinde:

2.1. Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru)
2.2. Aparate si instalatii de masurare, control si reglare
2.3. Mijloace de transport
2.4. Animale si plantatii.
 
Grupa 3 - Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale cuprinde:

3.1. Mobilier.
3.2. Aparatura birotica
3.3. Sisteme de protectie a valorilor umane si materiale
3.4. Alte active corporale neregasite in cele specificate la grupa 3.

Nota: In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
 
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau de catre un expert tehnic independent.

Atentie! Mentinerea in functiune a mijloacelor fixe care pot afecta protectia vietii, a sanatatii si a mediului (mijloace de transport rutier, feroviar, aerian si naval, masini de constructii si de gospodarie comunala, masini de ridicat etc.) dupa expirarea duratei normale de functionare, se va putea face numai pe baza unui raport tehnic intocmit de organisme de certificare sau organisme de inspectie tehnica abilitate in domeniul de activitate al mijlocului fix.

Consultati acum informatia oferita de cel mai NOU instrument pentru gestionarea perfect legala si profitabila a mijloacelor fixe, lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz
Va punem la dispozitie:
- o analiza detaliata a schimbarilor legislative, comentarii, sublinieri
- exemple de inregistrari fiscal-contabile pentru situatii clare, frecvent intalnite
- atentionari privind aplicarea corecta a legii
- riscurile care va pasc la incalcarea legii/sanctiuni.
...Click aici >>

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete

 

Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz

Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia <<
 

Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie

Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia <<


Noutati contabile 1747947600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile