Cazul Deta. Iute devoalare a statului de fatada - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cazul Deta. Iute devoalare a statului de fatada

Nu avem multe ocazii in viata sa vedem, cu ochiul liber, nemijlocit, cum arata Soarele in toata splendoarea lui. O putem face rar, atunci cand, oarecum prin accident, satelitul Pamantului - Luna - se interpune intre planeta noastra si astrul sistemului solar care o include.

Oarecum similar se intampla si in viata sociala: mecanismele intime ale corpului social, adevarul functionarii acestuia nu sunt vizibile oricum si in orice imprejurare. Revelarea unor adevaruri niciodata demonstrate, de cele mai multe ori intuite dar niciodata dezvaluite pana la capat, ocazia de a pune - fara teama de a gresi - degetul pe rana, toate acestea au loc, de regula, in mod accidental. Sau exceptional. O scurta dar percutanta devoalare a unor fapte incredibile.

Aceasta, pentru ca societatea are parghiile ei prin care-si protejeaza propria imagine. Aceasta este imaginea unui mecanism care functioneaza in baza unor reguli clare, evidente si intangibile, a caror incalcare este rapid si drastic sanctionata, fie ca instrumentul de sanctiune este forta comunitara, institutia vizata de incalcarea regulilor sau chiar statul. Acest mecanism de aparare are un rol esential, pentru ca ce societate este aceea in care regulile sunt incalcate sistematic, dublate cu alte reguli contrare celor cunoscute si recunoscute social, de catre unii dintre membrii ei?

O astfel de constructie sociala este sortita disolutiei. Or, in fata unei astfel de perspective, in locul anarhiei, este preferata minciuna, cocolosirea adevarului, discreditarea observatorului implicat fara voia lui, tacerea vinovata, negarea evidentei. Aceasta se intampla astazi si in cazul Deta.

Deta este cazul clasic al unei comunitati de frontiera, in care activitatile ecoomice sunt preponderent legate de micul trafic, de tranzactiile transfrontaliere si, mai ales, de partea cea mai profitabila a unei astfel de vecinatati, de contrabanda. Acum mai bine de un deceniu si jumatate, aceste zone de granita prosperau pe seama contrabandei cu carburanti. Astazi, comunitatea de acolo se mentine la o anumita prosperitate prin contrabanda cu tigari. Adica, si atunci si acum, pe seama incalcarii legilor tarii, a ocolirii fiscului, a ignorarii intereselor tuturor cetatenilor acestei tari.

Deta este tipul comunitatii inchise, autarhice, desprinse de restul societatii. Toata tara este, pentru membrii acestei comunitati, o simpla piata de desfacere pentru tigarile ieftine, introduse fara plata taxelor legale. Cei din Deta traiesc in legea lor. In propria lor lege, alta decat cea a tarii. Si totusi, in Deta functioneaza sau isi intind aria de autoritate institutiile statului: politia, justitia, fiscul, autoritatile locale si centrale, alese si numite. Recentul scandal de la Deta, generat de o incaierare nocturna la un bar, are darul de a ridica un colt al voalului care acopera secretele rusinoase ale unei astfel de comunitati. Secrete rusinoase nu pentru cei de acolo, ci pentru statul roman.

In Deta exista o politie, insa ea pare sa evite interferentele cu afacerile comunitatii care traieste din exercitiul cotidian al contrabandei. Cei care au urmarit stirile din ultimele zile s-au putut convinge ca acolo exista justitie, insa ea pare sa serveasca pastrarii status-quo-ului si raporturilor de forte locale. Exista o autoritate locala, primarie si servicii guvernamentale din teritoriu, insa ele servesc scopurilor de baza ale comunitatii: asigurarea procesului de distribuire si redistribuire a veniturilor din activitatea de baza: contrabanda.

Statul din Deta este un stat de carton, un stat de fatada. Componentele sale au fost confiscate de catre oamenii locului si puse fie sa inchida ochii la activitatile locului, fie chiar sa le sprijine, sa le apere interesele, sa le ascunda de ochii publicului larg. Si n-am fi avut ocazia sa aruncam o privire indiscreta asupra acestei localitati de frontiera daca, intr-o zi, n-am fi vazut un aparent fapt divers despre un scandal dintr-un bar de noapte.

Nu stiu daca si autoritatile guvernamentale au sesizat gravitatea faptului. La Deta a sosit seful Politiei Romane, pentru ca in discutie parea a fi pusa activitatea acestei institutii. De la Deta au lipsit insa, in aceste zile, si alte persoane de vaza: ministrul Finantelor, ministrul Justitiei, chiar seful Guvernului.

Ar fi trebuit sa fie acolo, sa constate la fata locului cum arata fata statului roman si in alte locuri din tara, nu doar in Bucuresti. Sa vada cu propriii lor ochi ce inseamna disolutia statului, cum se manifesta statul de fatada si sa constienteze o solicitare mai veche, sarcastica si ironica: Domnilor, intariti-va statul! Si, mai ales, puneti statul in serviciul societatii, nu al unor mici comunitati cu actitivitati antisociale.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-08-02
Vizualizari: 2910


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-05-07
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza persoanele impozabile
inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu
modificarile si completarile ulterioare ca in Monitorul oficial nr. 464 din 04.05.2021 a fost publicat
Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa
pe valoarea adaugata“.
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-07
In Monitorul Oficial nr. 74 din 6 mai 2021 a fost publicata OUG 36/2021 care prevede ca actele de munca pot fi semnate si electronic.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-05
ANAF a aprobat Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF, denumit in continuare sistem informatic. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services