search
conta.ro cauta meniu
search

Ce este cash flow-ul (fluxul de numerar): Ghid practic pentru contabili si antreprenori

Ce inseamna cash flow sau fluxul de numerar? Cash flow este diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei firme, pe o anumita perioada de timp.

Intrarile de numerar includ veniturile din vanzari, incasarile de la clienti, imprumuturile primite sau alte surse de finantare. In acelasi timp, iesirile de numerar includ cheltuielile pentru materiale si echipamente, plata salariilor si taxelor, achizitionarea de active fixe sau alte cheltuieli de functionare.

Cash flow-ul raspunde intrebarilor privind solvabilitatea si lichiditatea firmei si este o expresie a derularii fluxurilor comerciale.

Se poate afirma ca starea de solvabilitate si lichiditate a firmei implica rentabilitate, in timp ce nu intotdeauna rentabilitatea implica lichiditate. Frecvent, in situatii de instabilitate monetara, poate avea loc un fenomen de crestere a gradului de neincasare a veniturilor si o blocare a productiei vandabile (stocuri greu vandabile de produse finite).

Este o situatie intalnita in prezent in cadrul unor firme romanesti, care inregistreaza in bilantul contabil rezultate favorabile, dar nu si echivalentul lor monetar in conturile bancare.

In practica, cash flow-ul este un tabel, asemanator unei balante de verificare, si are dublu rol:

- ofera informatii despre ceea ce se va intampla/s-a intamplat din punctul de vedere al rezultatelor/rulajelor;

- va ajuta sa planificati activitatea viitoare a firmei.

Marele avantaj al acestui gen de evidenta este flexibilitatea: puteti include in cash flow toate/numai informatiile de care aveti nevoie.

De obicei, cash flow-ul se construieste pentru perioade de timp relativ mici (luna, trimestru etc.), dar il puteti realiza si pentru un an.

Flux de numerar pozitiv vs. flux de numerar negativ

Analiza fluxului de numerar poate ajuta la identificarea problemelor de lichiditate intr-o afacere. Daca fluxul de numerar este negativ sau exista perioade lungi in care lichiditatile sunt scazute, poate indica faptul ca afacerea are dificultati financiare si necesita ajustari pentru a-si gestiona eficient fluxurile de numerar.

Un flux de numerar pozitiv indica faptul ca afacerea dispune de suficient numerar pentru a-si plati furnizorii, angajatii si alte obligatii financiare la timp. O afacere cu un flux de numerar constant si pozitiv este mai stabila si mai rezistenta in fata provocarilor financiare neprevazute.

Este important sa se monitorizeze cash flow-ul in mod regulat si sa se ia decizii financiare informate pentru a asigura stabilitatea si dezvoltarea unei afaceri.

Totul despre bugete, cash flow, rentabilitate, risc

Cunoasterea legii si a teoriei financiare sunt utile, intr-adevar, dar aplicarea lor in practica de zi cu zi adesea se dovedeste greu de realizat.
 
Aceasta este ideea de la care porneste actualul ghid practic pe care vi-l propunem: Bugete, cash flow, rentabilitate, risc. Avantajele pe care le ofera utilizarea lui sunt:
 
--> faptul ca a fost creat cu intentia rezolvarii practice si punctuale a problemelor cu care va confruntati in aceasata perioada de criza; aici gasitii solutii concrete privind:

- analiza financiara a ratelor, utila in previzionarea castigurilor firmei
- calculul capacitatii de autofinantare utila la realizarea unui plan de investitii realist
- bugetul necesar atingerii obiectivelor propuse
- pragul de rentabilitate
- riscul in afaceri – masuri verificate de protectie
- criza de lichiditati – de unde faceti rost de bani rapid si profitabil

--> analiza detaliata a parghiilor financiare care va ajuta sa va reorganizati, sa va restructurati gandirea si actiunile, in scopul reechilibrarii financiare si depasirii crizei:
- bugete
- plan de finantare
- plan de investitii
- cash-flow
- fondul de rulment
- efectul de levier financiar
- credite bancare
- stocuri
- proiecte profitabile

--> prezenta in lucrare a nenumaratelor exemple practice de aplicare concreta in teren, a teoriei managementului financiar, explicate clar, intr-un limbaj pe intelesul fiecaruia:
  • exemple de bugete caracteristice celor mai importante domenii: comert, industrie, servicii
  • modele de bugete sigure, alcatuite profesionist
  • exemple clare de evidente lunare, cu rubrici precizate, cu celule continand formule predefinite
  • modele de constructie a cash-flow-lui previzionat
  • exemple practice privind calculul si utilizarea unor factori financiari de importanta capitala precum: rata indatorarii, rata de acoperire a dobanzilor, rata de rotatie a stocurilor, rata profitului, rata rentabilitatii financiare, rata profitului net, rata de finantare a investitiilor anuale etc.
  • modalitati moderne de facturare – ratele de lesing, factoring-ul etc. 
  • formulare financiar-contabile utile – modele completate etc.
 
 
Descoperiti ACUM solutii practice verificate pentru un management financiar “de criza”! 
 
Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic va ofera cunostinte, experiente si solutii 100% practice, imediat aplicabile. Adunate de la peste 20 de specialisti, oameni de afaceri si finantisti va ajuta ACUM sa tineti falimentul la distanta si sa va salvati afacerea! 
 
Comandati acum exemplarul dvs. si profitati pe loc de informatiile cu aplicabilitate imediata! Aici gasiti raspunsurile care va lipsesc! Raspunsurile de care depinde acum soarta firmei dvs.!
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746910800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici