Ce metode de determinare a ajustarilor pentru depreciere putem folosi? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ce metode de determinare a ajustarilor pentru depreciere putem folosi?


Se utilizeaza unei metode sau alta de determinare a pierderilor din depreciere se utilizeaza in functie de natura bunului precum si de destinatia acestora. De exemplu, un autoturism, o cladire, un teren pot fi mai bine evaluate pe baza pretului net de vanzare ce se estimeaza a fi obtinut din vanzarea acestora.

Un brevet, un calculator, o imprimanta, un xerox, un gard, imobilizari utilizate in scop administrativ pot fi mai bine evaluate pe baza costului de inlocuire. O imobilizare utilizata direct in procesul de productie, cum este o instalatie de imbuteliere a apei, de procesare a laptelui, de producere a energiei electrice alternative etc. pot fi mai bine evaluate utilizand metode bazate pe fluxurile de numerar ce se asteapta a fi obtinute din utilizarea acestora.

     Metode bazate pe valoarea de piata

Metodele bazate pe valoarea de piata a imobilizarilor au la baza costul de inlocuire al imobilizarii pentru care se realizeaza evaluarea sau pretul net de vanzare al acesteia. Valoarea de piata a activului minus costurile de vanzare se determina pentru activele detinute in vederea cedarii ulterioare. Valoarea acestui activ consta din incasarile nete estimate din cedarea activului.

Cel mai bun indiciu pentru determinarea pretului de vanzare al unui activ minus costurile de vanzare este pretul dintr-un angajament ferm de vanzare mai putin costurile necesare cedarii activului.

Daca nu exista angajamente de vanzare a activului dar acesta are o piata activa pe care este tranzactionat, valoarea justa minus costurile de vanzare este reprezentata de preturile de pe piata. Din pretul de piata se scad costurile de cedare cum sunt costurile legale, taxele de timbru si alte taxe similare, costurile aferente indepartarii activului si costurile aferente scoaterii la vanzare a activului.

Metode bazate pe fluxuri de numerar

Metoda fluxului de numerar actualizat presupune determinarea valorii unei imobilizari prin estimarea castigurilor viitoare asteptate sa rezulte din utilizarea activului respectiv, actualizate la momentul prezent in baza unei rate de actualizare determinate. Aceasta metoda estimeaza valoarea activului tinand seama de utilizarea lui viitoare si de incasarile pe care le va genera. Aceste fluxuri viitoare de numerar, sunt actualizate pe baza unei rate de actualizare.

Aceasta metoda presupune o dubla estimare: pe de o parte este necesara estimarea fluxurilor viitoare de numerar iar pe de alta parte estimarea ratei de actualizare.

Fluxurile viitoare de numerar

Fluxurile viitoare de numerar ce rezulta din utilizarea continua a unui activ cuprind: - intrarile de numerar - iesirile de numerar necesare pentru functionarea activului respectiv si utilizarea acestuia in vederea generarii viitoarelor fluxuri de incasari si - fluxurile de trezorerie nete care vor fi primite pentru a ceda activul la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia.

La estimarea fluxurilor viitoare de numerar se tine seama de starea actuala a activului si de conditiile economice in care actioneaza societatea la momentul prezent. In acest sens, daca pentru activul respectiv se preconizeaza lucrari viitoare de imbunatatire substantiala a performantei activului fluxurile de numerar estimate in prezent nu vor include cheltuielile aferente acestei modernizari, dar in mod similar nu se va tine seama de cresterile de intrari de numerar ce pot rezulta din aceste imbunatatiri.

Fluxurile de numerar aferente unui activ cuprind:

- incasarile estimate, in functie de specificul activului respectiv ce pot fi incasari din vanzarea produselor rezultate, din serviciile realizate cu ajutorul activului respectiv (tarife de calatorie, venituri din inchiriere, venituri din vanzarea produselor)

- costurile (platile) necesare functionarii activului pentru obtinerea incasarilor preconizate (electricitate, combustibil, salarii personal care lucreaza cu activul respectiv, materii prime, consumabile etc.).

Diferenta dintre incasarile si platile estimate reprezinta fluxul net de numerar rezultat din utilizarea activului. Fluxurile de numerar se estimeaza de regula pentru o perioada de timp egala cu durata ramasa de utilizare a activului.

Rata de actualizare

Rata de actualizare utilizata trebuie sa fie o rata preimpozitare care sa reflecte evaluarile curente de piata cu privire la valoarea timp a banilor si riscurile specifice activelor. La momentul estimarii valorii recuperabile pentru un activ aceasta trebuie sa se bazeze pe valori ale ratelor dobanzii care predomina la momentul respectiv avand in vedere ca decizia utilizarii activului se ia la acel moment si trebuie sa se tina seama de conditiile existente atunci.

Rata de actualizare trebuie sa fie o rata care sa reflecte evaluarile curente a valorii

- timp a banilor precum si ale riscurilor specifice activului.

Aceasta reprezinta rentabilitatea ceruta de investitori la alegerea unei investitii optime care sa genereze fluxuri de numerar similare cu cele generate de acest activ din punctul de vedere al riscului, marimii si momentului cu acelea pe care entitatea se asteapta sa le obtina de la activ.

Ca punct de plecare in estimarea ratei de actualizare se pot lua in considerare urmatoarele rate: - costul mediu ponderat al capitalului (WACC); - rata marginala de imprumut a intreprinderii; - alte rate de imprumut de pe piata.

De cele mai multe ori se alege ca punct de plecare fie rata marginala de imprumut a entitatii fie costul mediu ponderat al capitalului. Costul mediu ponderat al capitalului, reprezinta costul curent cumulat pentru majorarea valorii actuale a capitalului si se bazeaza pe veniturile estimate asteptate de catre investitori.Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2012-05-17
Vizualizari: 3680


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-05-12
AJFP Prahova reaminteste contribuabililor ca vineri, 20 mai 2022, este termenul de depunere pentru formularele fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
Incepand de la 1 iulie 2022, utilizatorii sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport, datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, conform OUG 41/2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-10
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a dezvoltat un nou serviciu electronic, SEMINARII WEB, care va fi pus la dispozitia contribuabililor incepand cu luna mai 2022. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services