Ce obligatii de plata are un angajator strain in 2017? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ce obligatii de plata are un angajator strain in 2017?

In materialul urmator regasiti toate informatiile valabile in 2017 in ce priveste obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania potrivit Ordinului  ANAF nr.3706/ 2016.

Angajatori straini: angajatorii care nu au sediul  social, sediul permanent sau reprezentanta in Romania si care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile de asigurari sociale pentru salariatii lor care isi desfasoara activitatea in Romania , sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:

I. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din Romania.

- art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat.

 II. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, caz in care direct sau prin imputernicit va depune declaratia 112 si va plati contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti.(art.147, alin.(15) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal actualizat).

I. in cazul incheierii unui acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti si nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, atunci obligatia privind retinerea, declararea si  virarea contributiilor sociale individuale, a contributiilor sociale  datorate de angajatorul strain  revine angajatilor prin depunerea declaratiei 112 si plata acestor contributii .

- (art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat).  Angajatorii nerezidenti  transmit o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie. (Anexa1, Cap.A, pct.4 din Ordinul M.F.P. nr.3706/2016).

Inregistrarea, declararea si plata contributiilor sociale individuale, precum  si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora de catre angajati se realizeaza astfel: 1.1 inregistrarea fiscala: A).Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal unde sunt arondati cu domiciliul fiscal:
 
- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale,

- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.

Cititi continuarea aici.
 




Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2017-03-16
Vizualizari: 4635


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services