search

Ce obligatii de plata are un angajator strain in 2017?

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor

In materialul urmator regasiti toate informatiile valabile in 2017 in ce priveste obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau nerezidenti care obtin venituri din salarii din activitati desfasurate in Romania potrivit Ordinului  ANAF nr.3706/ 2016.

Angajatori straini: angajatorii care nu au sediul  social, sediul permanent sau reprezentanta in Romania si care, potrivit legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile de asigurari sociale pentru salariatii lor care isi desfasoara activitatea in Romania , sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.

Declararea si plata contributiilor sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti de catre angajatorii straini se poate realiza astfel:

I. Angajatorul strain poate incheia un acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti sau nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din Romania.

- art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat.

 II. Angajatorul strain nu incheie un acord privind declararea si plata contributiilor sociale, caz in care direct sau prin imputernicit va depune declaratia 112 si va plati contributiile sociale obligatorii individuale si cele datorate de angajator pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti.(art.147, alin.(15) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal actualizat).

I. in cazul incheierii unui acord privind declararea si plata contributiilor sociale de catre angajatii rezidenti si nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, atunci obligatia privind retinerea, declararea si  virarea contributiilor sociale individuale, a contributiilor sociale  datorate de angajatorul strain  revine angajatilor prin depunerea declaratiei 112 si plata acestor contributii .

- (art.147, alin.(13) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, actualizat).  Angajatorii nerezidenti  transmit o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie. (Anexa1, Cap.A, pct.4 din Ordinul M.F.P. nr.3706/2016).

Inregistrarea, declararea si plata contributiilor sociale individuale, precum  si a celor datorate de angajatori prin depunerea declaratiei 112 si plata acestora de catre angajati se realizeaza astfel: 1.1 inregistrarea fiscala: A).Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP) depun la organul fiscal unde sunt arondati cu domiciliul fiscal:
 


- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate la capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si la capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale,

- o copie a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii (de catre angajat), tradus in limba romana, certificat de traducatori autorizati.

Cititi continuarea aici.
 



Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice