search

Ce penalitati risti pentru obligatiile fiscale nedeclarate sau declarate incorect

Miercuri, 20 martie 2024 - termenul limita de depunere a declaratiilor fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare
AJFP Vrancea informeaza contribuabililor ca penalitatile de nedeclarare se datoreaza pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
 
Nivelul penalitatii de nedeclarare este de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv, din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
 
Penalitatea de nedeclarare nu poate fi mai mare decat nivelul creantei fiscale principale la care se aplica.
 
Organul fiscal nu stabileste penalitatea de nedeclarare daca aceasta este mai mica de 50 lei.
 
Penalitatea de nedeclarare stabilita se reduce cu 75%, la cerere, daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata ori compensare sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii.
 
Penalitatea de nedeclarare se majoreaza cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala constatate de organele judiciare.
 
In situatia in care obligatiile fiscale principale sunt stabilite de organul de inspectie fiscala ca urmare a nedepunerii declaratiei de impunere, se aplica numai penalitatea de nedeclarare, fara a se aplica sanctiunea contraventionala pentru nedepunerea declaratiei.

Penalitatea de nedeclarare se aplica si pentru obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a procedurii de verificare a situatiei fiscale personale si se calculeaza incepand cu prima zi a anului fiscal urmator celui de impunere si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
 
Important! Aplicarea penalitatii de nedeclarare nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice