search

Ce sa stii inainte de a investi in monede virtuale

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Multe dintre activele pe care le tranzactionam in prezent au o istorie lunga in spate. Primele tranzactii cu aur au avut loc acum mai bine de 2500 de ani, in regatul Lydiei, in vestul Turciei de astazi. Prima tranzactie de actiuni a avut loc acum mai bine de 400 de ani, in Amsterdam, iar ETF-urile (o colectie diversificata de active care se tranzactioneaza pe bursa in mod asemanator cu actiunile) au o istorie de aproximativ un sfert de secol.

Prin comparatie, monedele virtuale sunt tranzactionate de putin peste 10 ani. Bitcoin, cea mai cunoscuta dintre ele, a fost minata pentru prima oara in ianuarie 2009. Desi tehnologia este in multe privinte revolutionara, industria inca este la inceput la fel si cadrul de reglementare. Iata ce ar fi bine sa stii înainte de a investi in monede virtuale. 

Informeaza-te

Atunci cand auzi de la cineva ca achizitioneaza monede virtuale, poate parea destul de simplu, precum cumpararea unei actiuni sau obligatiuni. Insa nu este chiar asa. Criptomonedele implica o gama variata de investitii cu obiective diferite. Pe langa moneda Bitcoin sau Ethereum, exista peste 19.000 de alte monede virtuale.  

Inainte de a alege sa investesti informeaza-te cu privire la argumentele pro si contra pentru fiecare moneda precum si despre industrie, in general. De exemplu, dupa documentare ar trebui sa fii capabil sa explici in termeni simpli apropiatilor ce inseamna tehnologia blockchain si minarea monedelor virtuale.

Mai mult, este important sa fii la curent cu noutatile de pe piata crypto. Zona este dinamica iar unele schimbari apar de pe-o zi pe alta. De asemenea, reglementarile guvernamentale se schimba des, iar fiecare decizie poate afecta situatia investitiei tale. Acestea fiind spuse, nu putem nega beneficiile investitiei în criptomonede:

  • Descentralizarea - cel mai mare avantaj al monedelor virtuale este ca nu sunt proprietatea unei singure entitati financiare. Astfel, nu exista un monopol, iar valoarea monedelor nu este stabilita de o banca centrala;
  • Comisioane mici - comisioanele pentru tranzactii sunt destul de mici, iar achizitiile sunt accelerate deoarece nu este nevoie de schimburi de valuta;
  • Potential de venit mare - majoritatea monedelor virtuale pot oferi un castig important. Potrivit unor rapoarte din 2022, piata monedelor virtuale este evaluat? la 4,6 miliarde de dolari si se prognozeaza o crestere anuala de 12,5% intre 2023 si 2030;
  • Accesibilitate facila - monedele virtuale pot fi achizitionate de orice persoana cu o conexiune buna la internet si cu un portofel pentru criptomonede.

Fii pregatit pentru volatilitatea monedei

Criptomonedele au o volatilitate ridicata si sunt mai susceptibile la influentele pietei decat titlurile de valoare. Cum legislatia in acest domeniu este la inceput, posesorii de monede virtuale nu se pot bucura de aceeasi siguranta precum detinatorii altor elemente tranzactionale. 

Inainte de a tranzactiona, este indicat sa te intrebi cat de confortabil esti cu aceste riscuri. Sa luam exemplul unui Bitcoin. Daca ai cumparat un Bitcoin cu aproximativ 7.000 de dolari la inceputul pandemiei, in martie-aprilie 2020, pretul va fi crescut la aproximativ 70.000 de dolari in noiembrie 2021, o crestere imensa de peste 800%. Insa, in iunie 2022 pretul unui Bitcoin a scazut la 17.500 de dolari, o pierdere de peste 70% fata de valoarea din urma cu sase luni. In octombrie 2023 era de aproximativ 34.000 de dolari.

In cazul Ethereum s-a intamplat o situatie asemanatoare. In martie 2020 pretul unei monede era de 120 de dolari. A crescut cu peste 3.900%, pana la aproape 5.000 de dolari in noiembrie 2021, iar in iunie 2022 scazuse deja la 880 de dolari. In octombrie 2023 a ajuns la aproximativ 1.700 de dolari.

Avand aceste exemple este important de stiut ca daca vrei sa investesti in monede virtuale ar trebui sa privesti lucrurile pe termen lung.

Nu uita de securitate

Un aspecte vital in achizitia de monede virtuale este depozitarea lor in siguranta. In general, criptomonedele sunt depozitate la un custode care are cunostinte de protocoalele de securitate.

O alta optiune este sa te ocupi chiar tu de securitatea monedelor. Acest lucru presupune achizitia de criptomonede de pe o platforma de trading, apoi transferarea lor intr-un portofel digital privat sau intr-un portofel fizic, asemanator cu o memorie USB, care detine datele monedelor. Totusi, daca alegi aceasta varianta nu vei dispune de serviciu clienti pentru partea de securitate. Daca portofelul digital (sau fizic) este spart de hackeri sau transferi monedele la o adresa (digitala) gresita, poti pierde accesul la ele.

Monedele virtuale reprezinta una dintre cele mai interesante optiuni de investitie, insa presupun si un nivel de volatilitate ridicat. Pentru a te pregati pentru riscurile implicate este indicat sa te informezi cu privire la monedele in care vrei sa investesti si sa citesti presa de specialitate.

Sursa foto: Shutterstock

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice