search

Ce trebuie sa stii despre amortizarea contabila

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

         Mentionam, inainte de toate, ca amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau alta valoare care substituie costul.
            
         Durata de utilizare economica reprezinta durata de viata utila a unei imobilizari aceasta reprezentand:
    
         a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
         b) numarul unitatilor produse sau a unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
    
         - Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare.
    
         - Durata de amortizare poate fi revizuita in conditiile unei modificari semnificative a conditiilor de utilizare sau invechirea imobilizarilor corporale sau in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare.
    
         - La modificarea duratei de amortizare se realizeaza o modificare a unei estimari contabile, ceea ce conduce la inregistrarea unei cheltuieli cu amortizarea diferita de cea determinata initial. Cheltuiala recalculata se va inregistra pe perioada ramasa de utilizare.
    
         - Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre entitatea care le are in proprietate.
    
         - Amortizarea investitiilor efectuate la imobilizarile corporale luate cu chirie sau in leasing se inregistreaza de catre chirias sau locatar pe durata contractului de inchiriere. La expirarea contractului de inchiriere, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii.
    
          Metode de amortizare
    
         - amortizarea liniara presupune includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei de utilizare economica a acestora;
    
         - amortizarea degresiva consta in multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu un anumit coeficient stabilit de legislatia in vigoare;
    
         - amortizarea accelerata, care consta in includerea, in primul an de functionare, in cheltuielile de exploatare a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a imobilizarii. Amortizarile anuale pentru exercitiile financiare urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani de utilizare ramasi.
    
         - amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei asemenea metode de amortizare.
    
         Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice viitoare ale unui activ se asteapta sa fie consumate.
    
         Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice.
    
          Modificarea metodei de amortizare
    
          Reprezinta, in primul rand, o modificare de politica contabila. Modificarea metodei de amortizare este permisa doar daca este ceruta de lege sau are ca rezultat informatii mai relevante sau mai credibile referitoare la modul de consumare al beneficiilor aferente respectivei imobilizari corporale.
    
         Modificarea politicilor contabile se efectueaza numai pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar urmator celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai de la inceputul unui exercitiu financiar. Nu sunt permise modificari ale politicilor contabile pe parcursul unui exercitiu financiar.
    
         In cazul modificarii metodei de amortizare, entitatea trebuie sa mentioneze in notele explicative natura si motivele pentru care aplicarea noii metode de amortizare ofera informatii credibile si mai relevante, pentru ca utilizatorii sa poata aprecia efectul modificarii asupra rezultatelor raportate ale perioadei si tendinta reala a rezultatelor activitatii entitatii.
         - Amortizarea aferenta imobilizarilor corporale se inregistreaza in contabilitate ca o cheltuiala.
         - Terenurile nu se amortizeaza.  

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice