search

Ce trebuie sa stii despre cesiunea de creanta: Atentie la obligatiile de plata!

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe tara este 4.050 lei
Din categoria veniturilor din alte surse fac parte si veniturile din cesiune de creante, astfel cum se precizeaza la art. 114(2) lit. l) din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca in aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
(..)
l) veniturile obtinute de cedent ca urmare a cesiunii de creanta, respectiv de cesionar din realizarea venitului din creantele respective, altele decat cele prevazute la lit. k1), inclusiv in cazul drepturilor de creante salariale obtinute in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti definitive si executorii, din patrimoniul personal, altele decat cele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) - h) si art. 62;
 
Art. 116 din Codul fiscal
 
(1) Contribuabilii care realizeaza venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decat cele prevazute la art. 115 alin. (1), precum si cele prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 
La alin. 2 se arata ca pentru aceste venituri impozitul se calculeaza pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra:
b) venitului impozabil determinat ca diferenta intre veniturile si cheltuielile aferente fiecarei operatiuni efectuate, in baza documentelor justificative, in cazul veniturilor din alte surse prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) si l);
 
(3) In cazul veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) si l), veniturile reprezinta sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura, iar cheltuielile reprezinta platile efectuate, aferente fiecarei operatiuni in parte, indiferent de momentul efectuarii platii, evidentiate in baza documentelor justificative.

Cesiune creanta. Obligatii de plata

Intrebare: "O persoana fizica a cumparat o creanta asupra unei persoane juriduce pe care o vinde la o alta persoana fizica la un pret mai mare ca si pretul de achizitie. Pretul de achizitie este 500.000 lei si pretul de vanzare este 800.000 lei.
 
Ce obligatii fiscale revin in sarcina persoanei fizice vanzatoare cu privire la aceasta vanzare?"
 
Avand in vedere cele de mai sus, se datoreaza impozit pe venit in cota de 10% aplicata asupra veniturlui impozabil, in cazul dvs. este in suma de 30.000 lei (300.000*10%).
 
De asemenea, pentru aceste venituri, datorati si CASS, astfel cum se precizeaza la art. 170(2), (3)si (5) din Codul fiscal:
(..)
(2)Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(3)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:
( )
f)venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(5)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a)nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Avand in vedere ca veniturl depaseste 24 de salarii minime brute pe tara, CASS este in suma de 7.920 lei (3300*24 *10%)
 
Din punctul de vedere al TVA, operatiunile de cesiune de creante sunt scutite de taxa in temeiul art. 292 alin.2 lit. a) pct. 3 din Codul fiscal coroborate cu prevederile de la pct.52 alin. (9)-(14) din NM, atata timp cat nu reprezinta o recuperare de creanta, pentru care se percepe un comision de catre cesionar.
 

Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici