search

Cel mai mare exod din istoria medicinei romanesti. Medicii pleaca, dar coruptia ramane

Examenul CECCAR 2024: 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Era seara, stateam de vorba cu medicul Mircea Barsan in camera sa "de zi" din spital. Are si un dormitor, undeva mai sus, pentru ca acolo locuieste, la Institutul Inimii din Cluj.E in prag de pensionare, mai mult blazat decat revoltat. N-a luat spaga niciodata, dar nici nu a dat. Poate asa se explica faptul ca Mircea Barsan, desi conduce de ani buni Institutul Inimii, n-a reusit sa le faca rost de posturi tinerilor sai rezidenti.

Nu le-a putut obtine posturi, iar dupa rezidentiat, multi dintre ei au ramas cu situatii incerte, apoi au plecat. "Le dadeam garzile, toate, eu nu mai faceam garzi deloc, pentru ca ei sa poata aduna niste bani. La sfarsit de luna luau cam 500-600 de lei. Cum sa poti trai cu banii astia? Au plecat, cei mai multi in Franta. Pacat de ei, erau bine pregatiti, ar fi trebuit sa ramana", imi spunea Mircea Barsan cu regret.

De acolo a plecat si Bogdan, specialist in chirurgie. Acum opereaza in Franta. A fost unul dintre cei mai buni studenti la UMF Cluj, s-a specializat in chirurgie cardio-vasculara, a facut rezidentiatul la Institutul Inimii si cand cei 600 de lei pe luna adunati din generozitatea domnului Barsan nu pareau sa se faca vreodata mai multi, a plecat. A gasit postul pe internet, si-a facut sacosa si a plecat singur.

A lasat aici un copil, sotia, parintii. Vorbesc la telefon, se vad rar dar le trimite bani acasa. Copilul lui intreaba uneori daca tati il mai iubeste. Bogdan ii spune doar mamei sale ca nu mai poate, nu mai poate departe de cei dragi!

Dar a doua zi pleaca din nou la clinica aceea sa opereze inimile francezilor, ca sa castige bani. La inceput si-a luat o bicicleta, avea drumuri multe de facut, apoi si-a luat o masina ieftina, iar acum are una tot la mana a doua, dar mai ca lumea. Merge.

Opereaza si strange bani. Poate intr-o zi va fi mai bine. A invatat sa traga tare, opereaza zilnic, isi cauta si singur pacientii pentru care merge prin toate satele din Pirinei ca sa prezinte medicilor de familie avantajele oferite de clinica unde opereaza.

Dar acasa, cum este acasa?

Stau la usa unei doctorite langa sora mea, bolnava. Are ameteli, senzatie de voma, o doare capul. De o saptamana i se fac investigatii si asta e bine. Dar la usa tinerei Alina Nu-Stiu-Cum ceva nu e in regula. Desi pacienta mea este interna si abia sta pe picioare, femeia isi trimite asistenta sa-i caute cunostintele prin multimea de pe culoar. Le si gaseste. O ia pe prima, soseste si a doua. A treia vine insotita de cineva din spital si o introduce cu recomandari. Sora mea ramane la usa. Era acolo inca de dinainte sa inceapa programul tinerei doctorite, dar... cei care mai asteapta incep sa vorbeasca.

De ce este asa selectiva doamna si de ce are un program atat de scurt? Pentru ca impreuna cu sotul si-au facut o clinica privata in acelasi domeniu medical, unde au aparatura si tot ce trebuie. Unde stau mai mult de un ceas pe zi si unde ii trimite pe pacientii bine selectati. E simplu. Sistemul functioneaza si nimeni nu zice nimic.

Rasfoiesc ziarele si gasesc, din nou, vesti proaste. Anul trecut, inca 2.841 de medici au solicitat certificate profesionale pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate. Cei mai multi medici care au plecat la munca in alte tari, in 2011, provin din Bucuresti - 733 si din judetele Cluj - 427, Iasi - 256 si Timis - 394.

Cifra a crescut fata de 2010, cand numarul medicilor care au cerut certificate profesionale curente pentru a putea pleca sa lucreze in strainatate a fost de 2.779.

Il regasesc si pe doctorul Barsan, spunand ceva despre ei. "Doar grija de parinti sau de copii", asa raspunde presedintele Colegiului Medicilor Cluj, intrebat ce-i tine pe medicii tineri in tara. Ba chiar le recomanda acestora ca, daca e posibil, sa ceara certificate profesionale. "Daca un medic vrea sa faca medicina si nu vrea sa se complaca in situatia asta, cere certificat curent", spune Barsan. "Medicina la standarde aceptabile se poate face si in Romania, cu mici exceptii. Dar perspectiva, viitorul lor, e incert. La 1.000 de lei salariu si perspective mici de a gasi un post pregatirii lor, situatia e complicata", conchide Barsan intr-o declaratie pentru presa locala.

Dar cine sa deznoade situatia asta complicata? Poate Ministerul Sanatatii, care ar trebui sa vina din nou cu o Lege a Sanatatii, in care lucrurile sa fie corectate, iar pacientul sa fie pus in centrul atentiei? Poate ca si Colegiul Medicilor ar trebui sa se implice mai mult? Poate societatea civila, care e mai revoltata de tratamentul aplicat cainilor decat de al oamenilor? Poate partidele, care se apropie de confruntarea electorala si-si numara si voturile de la morga?

Poate chiar este un an numai bun de taiat nodul gordian din Sanatate.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile