Cesiune parti sociale. Cand e obligatorie predarea documentelor? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cesiune parti sociale. Cand e obligatorie predarea documentelor?



Asociat unic Popescu, iese din firma la Registru Comertului, la data de 01.05.2011, si intra in firma asociat unic Ionescu, la aceeasi data. Se va stabili daca fostul asociat unic preda arhiva societatii, noului asociat (cu toate documentele primare si contabile, de la infiintare si pana la data de 01.05.2011). In plus, vom vedea cine poarta raspunderea - la un eventual control fiscal - pentru intocmirea si corectitudinea documentelor de la infiintare si pana la 01.05.2011.

Documentele primare si contabile, dar si orice alte documente emise ori primite de societate (situatii financiare, declaratii fiscale, acte de control, documente comerciale etc.) apartin societatii, nu asociatului/administratorului acesteia si, ca atare, toate aceste documente arhivate trebuie predate noului asociat/administrator, ce are calitatea de reprezentant legal al societatii in relatiile cu tertii.
 
De asemenea, datoriile si creantele, indiferent de natura acestora (comerciale, fiscale etc.) sunt ale societatii comerciale, nu ale asociatului si nici ale administratorului. In consecinta, la un eventual control fiscal, raspunderea pentru obligatiile fiscale de orice natura apartine societatii, reprezentata legal de administrator/asociat la momentul realizarii controlului.

Aceasta nu exclude posibilitatea ca fostul asociat/administrator sa raspunda personal pentru obligatiile fiscale nascute pe perioada cat au avut aceasta calitate, insa aceasta raspundere poate fi angajata numai in conditii speciale (in procedura insolventei conform Legii 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ori in conditiile stabilirii raspunderii solidare in conformitate cu prevederile art. 27 alin. 2 si art. 28 din Codul de procedura fiscala).




Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-24
Vizualizari: 5688


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services