search

Cesiune parti sociale. Cand e obligatorie predarea documentelor?

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024


Asociat unic Popescu, iese din firma la Registru Comertului, la data de 01.05.2011, si intra in firma asociat unic Ionescu, la aceeasi data. Se va stabili daca fostul asociat unic preda arhiva societatii, noului asociat (cu toate documentele primare si contabile, de la infiintare si pana la data de 01.05.2011). In plus, vom vedea cine poarta raspunderea - la un eventual control fiscal - pentru intocmirea si corectitudinea documentelor de la infiintare si pana la 01.05.2011.

Documentele primare si contabile, dar si orice alte documente emise ori primite de societate (situatii financiare, declaratii fiscale, acte de control, documente comerciale etc.) apartin societatii, nu asociatului/administratorului acesteia si, ca atare, toate aceste documente arhivate trebuie predate noului asociat/administrator, ce are calitatea de reprezentant legal al societatii in relatiile cu tertii.
 
De asemenea, datoriile si creantele, indiferent de natura acestora (comerciale, fiscale etc.) sunt ale societatii comerciale, nu ale asociatului si nici ale administratorului. In consecinta, la un eventual control fiscal, raspunderea pentru obligatiile fiscale de orice natura apartine societatii, reprezentata legal de administrator/asociat la momentul realizarii controlului.

Aceasta nu exclude posibilitatea ca fostul asociat/administrator sa raspunda personal pentru obligatiile fiscale nascute pe perioada cat au avut aceasta calitate, insa aceasta raspundere poate fi angajata numai in conditii speciale (in procedura insolventei conform Legii 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare ori in conditiile stabilirii raspunderii solidare in conformitate cu prevederile art. 27 alin. 2 si art. 28 din Codul de procedura fiscala).



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile