search
conta.ro cauta meniu
search

Cesiunea de creanta: Atentie la tratamentul contabil si implicatiile privind TVA!

In ceea ce priveste cesiunea de creante, in Codul civil la art.1566 si art.1568 se prevad urmatoarele:

Cesiunea de creanta este conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert.
 
Cesiunea de creanta transfera cesionarului:
a) toate drepturile pe care cedentul le are in legatura cu creanta cedata;
b) drepturile de garantie si toate celelalte accesorii ale creantei cedate.
 
Cu toate acestea, cedentul nu poate preda cesionarului, fara acordul constituitorului, posesia bunului luat in gaj. In cazul in care constituitorul se opune, bunul gajat ramane in custodia cedentului.

Cesiunea de creanta: Studiu de caz

Intrebare: "O societate comerciala ALFA SRL, care este platitoare de TVA si de impozit pe profit, are de incasat de la societatea BETA SRL o factura de 12.000 lei emisa in data de iulie 2018. Societatea BETA SRL nu plateste factura, iar in luna iulie 2020 aceasta intra in insolventa. O alta societate, DELTA SRL, cumpara creanta de la firma BETA SRL in valoare de 12.000 RON. In urma negocierii dintre societatea ALFA SRL si societatea DELTA SRL, pe baza acordului semnat intre cele doua, DELTA SRL plateste doar 5.000 lei din cei 12.000 lei, astfel incat 7.000 lei ramanand neplatiti si nu vor mai fi incasati de ALFA SRL niciodata.
 
Va rugam sa ne specificati tratamentul fiscal al sumei de 7.000 lei (suma care nu se va mai incasa niciodata), atat din punctul de vedere al impozitului pe profit, cat si al TVA, precum si monografia contabila aferenta acestei sume."
 

Tratamentul contabil al cesiunii de creanta

 
In ceea ce priveste tratamentul contabil al cesiunii de creanta, acesta este prevazut la pct. 333 din Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, dupa cum urmeaza:
(1) Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi"). Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").
(2) In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.
(3) In cazul in care cesionarul recupereaza de la debitorul preluat o suma mai mare decat costul de achizitie al creantei fata de acesta, diferenta dintre suma incasata si costul de achizitie se inregistreaza la venituri (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct) la data incasarii.
(4) In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:
a) o cheltuiala (contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi"), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau
b) un venit (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia.
 
Din coroborarea prevederilor din Codul civil cu cele din Reglementarile contabile, in ceea ce priveste cesiunea de creante reiese ca veniturile (sau cheltuielile, dupa caz) din cesiunea de creante sunt recunoscute in contabilitate la data cedarii creantelor.
 
Deoarece pretul cesiunii creantelor este mai mic decat valoarea creantei inregistrata in contabilitate, trebuie recunoscuta cheltuia rezultata in urma acestei operatiuni:
654 = 4111 7000 lei si
461 = 4111 5000 lei
 

Tratamentul TVA al cesiunii de creanta


Conform alin. (9) al pct. 52 din normele Metodologice date in aplicarea art. 292 din Codul Fiscal, (9) Operatiunile cu creante se clasifica, in functie de contractul incheiat intre parti, in:

a) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
b) operatiuni care presupun cesiunea creantelor.
(10) In situatia prevazuta la alin. (9) lit. b) se disting operatiuni prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.
(13) In situatia prevazuta la alin. (10) lit. a):
a) daca pretul de vanzare al creantei este mai mare decat valoarea nominala a creantei, cedentul realizeaza o operatiune scutita de TVA conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal, iar cesionarul nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA;
b) daca pretul de vanzare al creantei este mai mic sau egal cu valoarea nominala a creantei, nici cedentul, nici cesionarul nu realizeaza operatiuni in sfera de aplicare a TVA.
(14) In cazul cesiunii de creanta prevazute la alin. (10) lit. c):
a) se considera ca cesiunea creantei de catre cedent reprezinta o operatiune scutita de TVA in sensul art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal;
b) cesionarul se considera ca nu efectueaza o prestare de servicii de recuperare de creante in beneficiul cedentului, respectiv nu realizeaza o operatiune in sfera de aplicare a TVA, intrucat nu percepe un comision pentru aceasta operatiune.
 
Conform art. 25 alin. (1) din Codul Fiscal, sunt deductibile doar cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Cheltuielile aferente cesiunii de creanta sunt deductibile deoarece reflecta o tranzactie comerciala reala, inregistrata si documentata.
 
Pierderile rezultate din cesiunea creantei sunt deductibile fiscal, deoarece reprezinta o cheltuiala efectuata in cadrul unei operatiuni economice.
 
Daca ALFA SRL a constituit anterior ajustari pentru deprecierea creantei, acestea trebuie reluate la venituri.
 
Conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul Fiscal, cesiunea creantei este scutita de TVA.
 
Conform pct. 52 alin. (13) lit. b) din Normele de aplicare ale Codului Fiscal, daca pretul cesiunii este mai mic decat valoarea nominala a creantei, atunci cesiunea nu este supusa TVA.


Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici