search

Cheltuieli de constituire: ce sunt si cum le inregistram in contabilitate

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).
 
O entitate poate include cheltuielile de constituire la „Active”, caz in care poate imobiliza cheltuielile de constituire. In aceasta situatie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum 5 ani.
 
Atentie!
In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.
 
Cu ajutorul contului 201 „Cheltuieli de constituire” se tine evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).
Contul 201 „Cheltuieli de constituire” este un cont de activ.
 
In debitul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea entitatii in contrapartida cu 404 „Furnizori de imobilizari”, 462 „Creditori diversi”, 512 „Conturi curente la banci”, 531 „Casa”.

In creditul contului 201 „Cheltuieli de constituire” se inregistreaza amortizarea cheltuielilor de constituire scoase din evidenta in contraparida cu 280 „Amortizari privind imobilizarile necorporale”.
 
Soldul contului reprezinta valoarea cheltuielilor de constituire existente.
 
- inregistrarea facturilor aferente operatiilor de constituire a societatii:

- amortizarea cheltuielilor de constituire pe o perioada de maxim 5 ani. Amortizarea se inregistreaza lunar in contabilitate:

 
In situatia in care politicile contabile ale societatii nu prevad capitalizarea acestor cheltuieli, sumele reprezentand cheltuielile efectuate cu infiintarea societatii vor fi recunoscute in contul de profit si pierdere in conturile corespunzatoare de cheltuieli.
 
Monografia a fost preluata din lucrarea "Manualul Contabilului Incepator". Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! Gasesti AICI eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil!
 
 
Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice