In practica economica, este frecvent intalnita situatia in care o societate isi utilizeaza disponibilitatile banesti pentru a acorda imprumuturi altor firme. De exemplu, Societatea A a acordat un imprumut de 100.000 lei Societatii B, care are acelasi asociat unic ca Societatea A, si un alt imprumut de 30.000 lei Societatii C, care are asociati diferiti. Pentru ambele imprumuturi, au fost incheiate contracte de creditare cu valabilitate de 12 luni si o dobanda anuala de 7%.
In acest context, apare intrebarea: s-a procedat corect din punct de vedere legal si fiscal? Totodata, este important de clarificat si care este monografia contabila corespunzatoare pentru fiecare dintre cele trei societati implicate. Acest articol isi propune sa analizeze cadrul legal, implicatiile fiscale si sa prezinte in mod detaliat inregistrarile contabile corecte pentru astfel de tranzactii.
Conform art. 2158 alin. (2) din Codul Civil, acordarea imprumuturilor intre persoane juridice este permisa, iar dispozitiile legale care reglementeaza institutiile de credit nu se aplica decat in cazul in care imprumutul se face cu titlu profesional. Astfel, acordarea unui imprumut intre doua societati comerciale nu intra sub incidenta reglementarilor privind institutiile financiare, atata timp cat aceasta nu se realizeaza in mod constant si cu scopul de a desfasura activitati financiare de creditare.
Activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute de OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare. Interdictiile din aceste acte normative vizeaza doar desfasurarea activitatii cu titlu profesional, nerestrictionand operatiunile de imprumut din sfera comerciala si civila care nu sunt circumscrise acestui caracter.
Codul Fiscal, prin art. 11 alin. (2), reglementeaza tratamentul fiscal al tranzactiilor intre entitatile afiliate. In cazul unui imprumut acordat intre societati afiliate, este necesar sa se calculeze o dobanda de piata, avand in vedere ca tranzactiile intre entitati afiliate trebuie sa reflecte preturile de piata, pentru a evita ajustarile fiscale ulterioare. Astfel, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii in functie de preturile de piata, pentru a asigura ca tranzactiile se desfasoara la conditii comerciale normale, conform principiului pretului de piata aplicabil in cadrul tranzactiilor intragrup.
In practica, dobanda aplicata ar trebui sa fie, in mod ideal, echivalenta cu rata de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), astfel incat sa reflecte conditiile normale ale pietei financiare. Acest lucru va ajuta la evitarea riscului ca tranzactia sa fie reconsiderata de autoritatile fiscale drept o tranzactie preferentiala, ce ar putea atrage ajustari si sanctiuni fiscale.
Dobanda poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar (rata dobanzii se stabileste prin contractul de imprumut sau, in absenta stipulatiei exprese a acestei rate in contract, la divelul dobanzii legale determinata pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR).
Cu alte cuvinte, societatea care acorda imprumutul va trebui sa perceapa dobanzi pentru suma imprumutata la nivelul dobanzii medii de pe piata, inclusiv in situatia in care imprumutul nu va fi in cele din urma restituit si va fi capitalizat prin participarea creditorului la majorarea capitalului social al societatii debitoare afiliate. In aceasta ipoteza, pe langa imprumutul nerestituit, va putea fi capitalizata si dobanda perceputa si neachitata pana la momentul respectiv.
Pentru societatea care primeste imprumutul nu exista implicatii fiscale, chiar daca imprumutul ar fi acordat fara dobanda. Implicatii ar putea interveni doar daca imprumutul ar fi acordat cu o dobanda peste nivelul pietei, caz in care organele fiscale vor putea ajusta, in sensul diminuarii, cheltuielile cu dobanzile la societatea debitoare.
Acordarea de imprumuturi nu implica TVA, fiind o operatiune scutita de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal.
In contabilitatea societatii creditoare se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:
- acordarea imprumutului societatii afiliate:
4511 / 461 = 5121
- dobanzile cuvenite aferente imprumutului acordat :
4518 = 766
- incasarea dobanzilor:
5121 = 4518
- incasare rate imprumut restituite:
5121 = 4511
Rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este un indice de referinta independent ce reprezinta media aritmetica, ponderata cu volumul tranzactiilor, a ratelor dobanzilor depozitelor atrase de Banca Nationala a Romaniei, operatiunilor reverse repo si operatiunilor repo din luna anterioara celei pentru care se face anuntul. Prin urmare puteti aplica o dobande de 7% pe an.
In contabilitatea societatilor B si C:
5121 = 4511 primire imprumut
666 = 4518 dobanda de achitat
4518 = 5121 plata dobanda
Informatii oferite in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<