search

Cheltuieli personale ale administratorului suportate pe firma: 2 situatii de avut in vedere

Cheltuielile personale ale administratorului suportate pe firma trebuie sa fie justificate corespunzator pentru a nu crea probleme fiscale. De exemplu, avem o factura cu 6 bilete de avion pe societate. Un bilet este pentru asociat, celelalte sunt pentru administrator si familia acestuia. In cele ce urmeaza vom stabili cum le inregistram in contabilitate daca nu sunt luate in scop de serviciu, ci personal.

Cheltuieli personale ale administratorului suportate pe firma: 2 situatii de avut in vedere

Intr-adevar, astfel de situatii intalnim tot mai frecvent in practica, asa ca o sa incerc sa va detaliez in randurile de mai jos cat mai explicit ambele situatii in care va puteti afla:
 
I. Daca antreprenorul (asociatul, administratorul, restul membrilor de familie, etc.) are calitatea de salariat in firma:
 
Art 76 alin (4) din Codul fiscal care face referire la veniturile din salarii, prevede ca :
 
(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
 
Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.
 
Totofata, potrivit art. 76 alin. 4 indice 1, introdus in Codul fiscal, de la data de 01.01.2023 prin OG 16/2022, urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
 
d) contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate;
 
(42) Ordinea in care veniturile prevazute la alin. (4 1) se includ in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii se stabileste de angajator.
 
Asadar, contravaloarea serviciilor turistice nu este impozabila si taxabila cu contributii sociale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
Contravaloarea este acordata de angajator astfel cum este prevazut in contractul de munca sau regulamentul intern;
Salariatul beneficiaza de serviciile turistice pe durata concediului de odihna;
Contravaloarea serviciilor turistice se incadreaza in doua plafoane, mai exact:
Plafon 1: castigul salarial mediu brut (in 2023 este 6.789 lei)
Plafon 2: 33% din salariu de baza brut al salariatului.
Asadar, daca presupunem spre exemplu ca administratorul este si salariat in cadrul firmei, putem sa consideram cheltuiala cu biletele de avion ca fiind decontarea servicii turistice pentru el si membri sai de familie si neimpozabila cu taxe salariale daca se respecta conditiile mentionate mai sus. Ce depaseste plafonul neimpozabil, va fi considerat avantaj salarial si impozitat cu toate taxele salariale (CAS, CASS, Imp venit, CAM).
 
Monografia contabila aplicabila in acest caz va fi:
 
a) Factura de servicii turistice este emisa pe numele societatii:
% = 401
6458
4426
 
6458 = 4426 (limitarea dreptului de deducere a taxei)
 
Si plata:
401= 5121 / 5311
 
b) Factura de servicii turistice este emisa pe numele angajatului:
6458 = 5311 / 5121 (sau prin cont 542)
 
II. Daca antreprenorul (asociatul, administratorul, restul membrilor de familie, etc.) NU are calitatea de salariat in firma:
 
Contravaloarea facturii se va considera venit din alte surse.
 
Art. 114 alin. (2) lit. h) prevede ca se cuprind in categoria veniturilor din alte surse:
 
h) bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia;
 
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Societatea va depune:
Formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, pentru impozitul pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice (cod 690 Impozit pe venturi din alte surse);
Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii", privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent pana la data de de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat (art. 132 alin 2 din Codul fiscal).
Ca si monografie contabila, va recomand:
 
Se inregistreaza cheltuielile dupa natura lor:
6XX=401
 
Se stabileste suma bruta prin procedeul sutei micsorate, avand in vedere ca impozitul pe veniturile din alte surse este un impozit cu retinere la sursa, la determinarea impozitului se va aplica suta micsorata (spre exemplu, daca suma platita este de 600 de lei, impozit este: 600 lei *10/(100-10) = 67 lei) si se calculeaza impozit:
635 = 446 cu impozitul respectiv
 
Plata la BS:
446=5121

Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice