search
conta.ro cauta meniu
search

Transfer de numerar intre casierii ale aceleiasi societati: Ce trebuie sa aveti in vedere

 
O firma cu activitate de comert detine doua puncte de lucru: unul pentru vanzarea produselor alimentare si nealimentare, iar celalalt pentru comercializarea materialelor de constructii. Fiecare punct de lucru are gestiune proprie, casa de marcat separata si evidenta facturilor (intrari si plati) se tine distinct pe fiecare punct de lucru in parte.
 
In acest context, se pune intrebarea daca este permis transferul de numerar din casieria unui punct de lucru in casieria celuilalt (pe baza unui proces-verbal sau a unor dispozitii de incasare/plata), in vederea utilizarii acestuia pentru plata unor facturi in numerar aferente celuilalt punct de lucru. Aceasta practica ar putea fi utila, avand in vedere ca termenele de plata catre furnizori difera si numerarul acumulat intr-un punct de lucru ar putea acoperi platile urgente ale celuilalt punct de lucru.
 
Ce document contabil ar trebui intocmit in aceasta situatie?

Raspunsul specialistului:

Daca aveti organizate caserii separate pentru cele doua puncte de lucru(sedii secundare), transferul de numerar intre casierii ale aceleiasi entitati juridice nu este interzis de legislatia financiar-contabila, dar trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
 
- Nu exista un plafon valoric impus prin lege pentru aceste transferuri, atata timp cat numerarul nu paraseste circuitul intern al firmei.
- Trebuie respectat plafonul maxim de numerar in casierie de 50.000 lei la sfarsitul fiecarei zile (conform Art. 4 2 din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.
- Miscarile de numerar trebuie sa fie evidentiate distinct pe fiecare casierie in parte.
 

Transfer de numerar intre casierii ale aceleiasi societati: Documente necesare


Ca documente, pentru a asigura trasabilitatea transferului de numerar si inregistrarea in contabilitate, este necesar ca fiecare operatiune de transfer sa fie sustinuta prin urmatoarele documente:
 
a) Dispozitie de plata numerar
- Intocmita de casieria care preda numerarul (de exemplu, punctul de lucru A).
- Se emite pe numele casieriei de destinatie (de exemplu, sediul central sau punctul B).

b) Dispozitie de incasare numerar
- Intocmita de casieria care primeste numerarul.
- Trebuie sa corespunda valorii si datei transferului din dispozitia de plata.

c) Proces-verbal de predare-primire numerar
- Se intocmeste mai ales in cazul in care transferul se face fizic intre locatii aflate la distanta.
- Semnat de casierul care preda, de persoana care transporta si de casierul care primeste.
- Contine detalii privind data, suma, locatiile, mijlocul de transport, eventuale observatii.
 
d) Registru de casa se actualizeaza in ambele puncte de lucru:

- Iesire numerar in casieria de origine.
- Intrare numerar in casieria de destinatie.
 
Dar, trebuie sa aveti in vedere si urmatoarele prevederi din HG 301/2012 Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor*
 
ART. 57
(1) Derularea transporturilor bunurilor si valorilor se realizeaza cu respectarea urmatoarelor cerinte minime:
a) transporturile bunurilor si valorilor in cuantum sau cu o valoare de peste 500.000 euro ori echivalentul in lei se asigura cu mijloace de transport blindate si se realizeaza, dupa caz, cu jandarmi sau agenti ai unei societati specializate de paza si protectie, inarmati cu arme de foc letale, in conditiile legii;
b) transporturile bunurilor si valorilor in cuantum sau cu o valoare cuprinsa intre 150.000 si 500.000 euro ori echivalentul in lei se asigura cu mijloace de transport blindate sau semiblindate si se realizeaza, dupa caz, cu jandarmi ori agenti ai unei societati specializate de paza si protectie, inarmati cu arme de foc letale, in conditiile legii;
c) transporturile bunurilor si valorilor in cuantum sau cu o valoare cuprinsa intre 10.000 si 150.000 euro ori echivalentul in lei se asigura cu mijloace de transport blindate, semiblindate sau special amenajate, insotite cu personal de paza propriu calificat si atestat ori agenti ai unei societati specializate de paza si protectie, inarmati cu arme de foc, in conditiile legii.
(2) Pentru bunurile si valorile in cuantum de sub 10.000 euro sau echivalentul in lei nu este obligatorie organizarea transportului de valori, in conditiile legii.
(3) Pentru acoperirea riscurilor la pierdere, furt sau distrugere a valorilor transportate, transportatorul ori beneficiarul contractului de transport, potrivit intelegerii dintre parti, trebuie sa detina polita de asigurare valabila in raport cu bunurile sau valorile transportate.

Raspuns oferit in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile