search

Chiar si o vaca poate schimba viata unui om

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
45 de vacute care au aterizat la Aeroportul International Timisoara, in urma cu o luna, venind din Irlanda, au fost daruite, de Ziua Femeii, gospodinelor din Rasca, care au intrat in proiectul "Lapte pentru orfani". Fiecare familie a primit si cate 50 de kg de suplimente nutritive, ca sa ajute animalele sa se adapteze mai bine la conditiile climatice de aici.

"Martisoarele" irlandeze din rasa Holstein Friza au fost oferite de Fundatia Heifer Romania in parteneriat cu Fundatia Bothar Irlanda. Heifer International este o organizatie umanitara, care ofera asistenta comunitatilor sarace, din peste 120 de tari ale lumii. Prelucrarea laptelui va fi asigurata de "Asociatia Crescatorilor de Animale din Corusu", a carei instalatie a fost construita si echipata tot cu sprijinul fundatiei Heifer Romania.

"Este o mandrie pentru fermierii irlandezi sa doneze aceste animale, mai ales ca in urma cu ani, si ei au fost saraci. Sunt convins ca donatorii acestor vacute ar fi bucurosi ca animalele lor au ajuns pe maini bune.", a spus Ambasadorul Irlandei in Romania, Oliver Grogan, aflat acolo, la Rasca, intr-o zi rece, de inceput de primavara.

Printre multe alte evenimente care bulverseaza zilnic buletinele de stiri, vacutele irlandeze au trecut ca si neobservate. Fireste, la scara planetara, si nici macar la scara Romaniei, sa dai citeva vaci unor familii sarace nu inseamna cine stie ce eveniment.

Dar. Putem descoperi in acest mic si aproape neinsemnat gest o mare deosebire de mentalitate, de gandire si de actiune intre noi si Occidentul de azi. Ei au inteles cu mult inaintea noastra si acum ne arata si noua, ca Oceanul este facut din picaturi de apa, ca incendiul se poate stinge si cu lingurita si ca, in general, fapta marunta cu fapta marunta schimba lumea. Ca oamenii simpli, liberi si trecuti prin viata, pot, dincolo de state, de guverne, de programe oficiale sa faca lucruri importante pentru vietile lor, fara a depinde de nimeni.

O vaca schimba viata unei familii de tara. Poate schimba viata unui om. "Nu am crezut niciodata ca cineva imi va da asa un cadou de valoare. Si noi avem zicala «Dar din dar se face rai!». Voi avea grija de vacuta si vom darui si noi, la randul nostru altei familii prima vitea si lapte pentru copiii fara parinti", a spus Livia Rosu, una dintre beneficiare.

Din pacate, noi, romanii, avem foarte putina aplecare spre faptele marunte care nu lasa dare adinci pe ecranele televizoarelor. N-am stiut sa apreciem destul si sa invatam din ajutorul discret al Printului Charles, poate nu invatam nici de la irlandezii care ne dau cateva vaci. Dar sunt 45 de familii din Muntii Apuseni care au inteles. Ele vor da mai departe primul vitel, iar ceilalti vor da mai departe primul vitel... Vedeti cum o fapta marunta se poate multiplica si poate ajunge ceva important? E un mod de a gandi, e "conspiratia oamenilor liberi" (acesta este titlul unui volum al meu de reportaje) care isi creeaza singuri lumea in care traiesc.

Dar povestea asta mi-a amintit ceva ce am aflat de curand. Cautand in hirtiile familiei documente legate de pamanturi si strabuni, am dat peste marturia unui om care a cumparat de la strabunica mea niste pamant. Nu era act, ci un fel de scrisoare-marturie. Strabunica era bogata, avea pamanturi, dar n-avea bani si ramasese vaduva. Isi trimisese deja copiii la studii, dar cel mai mic inca nu plecase si avea nevoie de fonduri, pentru ca vroia sa-l faca popa. S-a dus la banci, n-a mai putut lua nimic, mai luase.

Atunci s-a dus la o familie saraca din satul vecin, la omul care semna declaratia. Si i-a spus asa: iti dau pamantul pe care-l vrei (avusesera ei o discutie mai veche) dar am nevoie de bani ca sa-l trimit pe al mic la popi, iar tu nu ai bani. Uite cum facem: tu te duci la munca, la Constanta si faci banii de care am eu nevoie, eu iti dau pamantul de care ai tu nevoie. Dar familia, a intrebat omul, copiii mei ce maninca pina ma intorc? M-am gandit si la asta, a zis Lisandrina, le aduc o vaca cu lapte, am una fatata de curand, v-o dau voua. Iar tu, cand te intorci, daca vrei, o pastrezi, daca nu, o vinzi si-ti dai si tu un copil la meserii. Asa s-a si intamplat. Vaca strabunicii Lisandrina l-a facut pe unul popa si mai tirziu, pe altul, lacatus.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile