search

Cine depune Declaratia 205 in anul 2016?


Pentru anul 2015 Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit"- formularul 205 se completeaza si se depune de  catre platitorii de venituri, potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate
potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicata, cu modificarile ulterioare, precum
si a contractelor de agent;
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana
juridica, microintreprindere;
e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la
termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul
afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;
g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile
mobiliare in cazul societatilor inchise;
h) venituri din salarii;
i) venituri din dividende;
j) venituri din dobanzi;
k) castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor
sociale;
l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
m) venituri din premii;
n) venituri din jocuri de noroc;
o) venituri din pensii;
p) venituri din arendare;
q) venituri din alte surse.

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri enumerate mai sus, se completeaza un singur formular.Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza in acelasi formular cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, aferente anului de raportare, pe beneficiari de venit.

Termenul de depunere a declaratiei:

Declaratia se completeaza si se depune anual:


a) pana in 29 februarie inclusiv a anului 2016 pentru anul 2015;
b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior,
acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

Modalitati de depunere

Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML). Platitori de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat, potrivit legii.

Reamintim contribuabililor ca in cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau, in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat, se depune de catre platitorul de venituri din salarii.

In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat.

Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor nu au obligatia depunerii formularului 205 - "Declaratie informati va privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de angajati incepand cu 1 ianuarie 2016 , potrivit prevederilor art.132, alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Referitor la modul de completare a impozitului pe veniturile din jocuri de noroc realizate de persoanele fizice in anul 2015, platitorii de venit declara astfel:

- pentru veniturile realizate de persoanele fizice in perioada 01.01.2015 – 12.02.2015, platitorii de venituri nu au obligatia depunerii formularului 205.

- pentru veniturile realizate de persoanele fizice in perioada 13.02.2015 - 11.06.2015, ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205.

- pentru veniturile realizate de persoanele fizice in perioada 12.06.2015 -31.12.2015, ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line) si festivaluri de poker, platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 205.

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.

Sursa: ANAF CLUJ




Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice