search

Cine se ocupa cu definitia moralitatii?

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?
Ministrul Ioan Botis este intr-o incurcatura: sotia domniei sale castiga (pare ca bani seriosi) din activitatea de consilier pe un proiect finantat din fonduri europene (la a caror acordare a participat sau avut un cuvant de spus si domnul ministru, sau, mai pe larg, ministerul). In mod paradoxal, dar suficient de consistent cu politica romaneasca, acum in discutie este moralitatea situatiei domnului ministru. Adica, in urma scandalului din presa, Agentia Nationala de Integritate "s-a autosesizat" si a deschis investigatia pentru a stabili daca in cazul respectiv e vorba de un conflict de interese.

Unde e paradoxul? In Dex, morala este ansamblul normelor de convietuire, de comportare a oamenilor unii fata de altii si fata de colectivitate si a caror incalcare nu este sanctionata de lege, ci de opinia publica. Sau, pe scurt, totalitatea mijloacelor pe care le folosim pentru ca sa traim intr-un mod omenesc unii cu ceilalti.

Iata ce zic cei in chestiune: "Chiar daca nu este vorba de un conflict de interese, trebuie luata in calcul varianta demisiei, intrucat un astfel de subiect dezbatut in mass-media nu face bine imaginii partidului. Daca este o problema de moralitate si afecteaza partidul, imi dau demisia fara discutii", a spus Botis, citat de Mediafax.

"Dl. Botis este un om onest si am discutat cu domnia sa despre situatia pe care o are, situatie care nu este noua. Ea dateaza practic de la inceputul acestui an si am convenit in felul urmator: daca autoritatile statului - ma refer aici la Agentia Nationala de Integritate - va constata existenta unui conflict de interese, imediat isi va prezenta demisia, pentru ca, asa cum am spus, este un om de buna credinta, este un om onest, un ministru care dupa cum ati vazut a facut o treaba foarte buna si daca acest lucru se va constata, aceasta va fi solutia." (Emil Boc, Biroul de presa al Guvernului Romaniei)

Sa clarificam: ca sa stim daca actiunile unui ministru sunt sau nu morale (adica in limitele decentei umane) avem nevoie de investigatia Agentiei Nationale de Integritate. Ca sa stim daca o situatie respecta principii de comportare a oamenilor unii fata de altii, avem nevoie sa asteptam.

In plus, ministrul in cauza este, aparent, incapabil sa se pronunte singur asupra moralitatii propriilor acte. Si mai rau, problema de moralitate nu e suficienta: ar trebui sa afecteze si partidul, ca sa merite demisie.
Cazul Adrian Severin ne-a aratat ca reprezentatii nostri sunt dispusi sa mearga pana la limita legalitatii cu rezistenta. Ne-a aratat cu precadere ca notiunile de morala si responsabilitate nu sunt de luat in calcul privat. Moralitatea oricaror actiuni este judecabila, de catre oricare dintre noi ceilalti (neministri sau neparlamentari), la baza actiunilor in cauza. La semnul de intrebare pe care ni-l asezam la inceputul oricarui drum: e bine sa fac asta? As vrea ca mama sa stie ca am facut asta?

Moralitatea este in fiecare din noi. Vine de la mama, scoala, prietenii, surse de moralitate la indemana oricaruia dintre noi cei care nu avem o Agentie specializata care sa judece cat suntem de integri si cat de morale sunt alegerile noastre.

Din momentul in care ministrul in cauza a inclus in declaratia sa conjuctia conditionala "daca" e o problema de moralitate, eu consider ca e o problema de moralitate. Daca avem cel putin un ministru care nu e in stare sa afirme cu certitudine ca este sau nu o problema de moralitate, atunci suntem mult mai departe decat credeam de ceea ce putem deveni.

Update: se pare ca deja la aceasta ora ministrul Ioan Botis a demisionat. Deci era o problema de morala!

Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice