Clasificarea expertizei contabile se face in functie de natura obiectivelor - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Clasificarea expertizei contabile se face in functie de natura obiectivelor


Va reamintim, astfel, ca aceasta poate fi specializata pe domenii ca: operatii valutare; operatii bugetare; asigurari. Sau pe ramuri ale economiei nationale: industrie; constructii; comert; agricultura.

In sens restrans, expertiza contabila se defineste ca activitate de verificare de catre un expert contabil a registrelor, conturilor si documentelor justificative ale unui agent economic, avand ca obiectiv sa furnizeze beneficiarului expertizei informatiile necesare solutionarii unei anumite cauze sau probleme.

Expertizele contabile pot fi efectuate numai de catre persoane care au dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscrise, cu viza la zi, in Tabloul expertilor contabili, actualizat anual de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Clasificarea expertizelor contabile

Dupa scopul principal in care a fost solicitata, expertiza contabila este de doua feluri:

1. Expertiza contabila judiciara - este dispusa de organele judiciare pentru solutionarea cauzelor aflate in faza anchetei, cercetarii sau in faza de judecata. Acestea sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, alte legi speciale.

2. Expertiza contabila extrajudiciara (amiabila) - este solicitata de persoane fizice sau juridice interesate in solutionarea unor diferente economico-financiare fara ca in cauza sa existe un dosar de ancheta, cercetare sau judecata. Nu au calitatea de mijloc de proba in justitie ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de catre parti a administrarii probei cu expertiza contabila judiciara sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabila.

Dupa natura principalului obiectiv le care se refera, expertizele contabile se impart in:

1. expertize contabile civile - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor civile;
2. expertize contabile penale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor penale;
3. expertize contabile comerciale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor comerciale;
4. expertize contabile fiscale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor fiscale;
5. alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele in drept sau extrajudiciare solicitate de catre clienti.

In functie de natura juridica, expertizele contabile, pot fi: 1. civile; 2. penale; 3. extrajudiciare.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2012-05-10
Vizualizari: 5032


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-02-25
Ministerul Finantelor si ANAF vin in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc atat din Romania, cat si din strainatate, si care au obligatia sa declare veniturile si sa plateasca impozite la bugetul general consolidat prin publicarea Ghidului fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-02-24
Tematica studiului de caz prezentat in continuare este obligatia listarii facturilor.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-18
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman aminteste contribuabililor ca 25 februarie 2021 este termenul limita de depunerea a douasprezece formulare fiscale. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services