search

Clasificarea expertizei contabile se face in functie de natura obiectivelor


    Va reamintim, astfel, ca aceasta poate fi specializata pe domenii ca: operatii valutare; operatii bugetare; asigurari. Sau pe ramuri ale economiei nationale: industrie; constructii; comert; agricultura.    
    
    In sens restrans, expertiza contabila se defineste ca activitate de verificare de catre un expert contabil a registrelor, conturilor si documentelor justificative ale unui agent economic, avand ca obiectiv sa furnizeze beneficiarului expertizei informatiile necesare solutionarii unei anumite cauze sau probleme.
    
    Expertizele contabile pot fi efectuate numai de catre persoane care au dobandit calitatea de expert contabil in conditiile legii, fiind inscrise, cu viza la zi, in Tabloul expertilor contabili, actualizat anual de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
    
    Clasificarea expertizelor contabile
    
    Dupa scopul principal in care a fost solicitata, expertiza contabila este de doua feluri:
    
    1. Expertiza contabila judiciara - este dispusa de organele judiciare pentru solutionarea cauzelor aflate in faza anchetei, cercetarii sau in faza de judecata. Acestea sunt reglementate de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, alte legi speciale.
    
    2. Expertiza contabila extrajudiciara (amiabila) - este solicitata de persoane fizice sau juridice interesate in solutionarea unor diferente economico-financiare fara ca in cauza sa existe un dosar de ancheta, cercetare sau judecata. Nu au calitatea de mijloc de proba in justitie ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de catre parti a administrarii probei cu expertiza contabila judiciara sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabila.
    
    Dupa natura principalului obiectiv le care se refera, expertizele contabile se impart in:
    
    1. expertize contabile civile - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor civile;
    2. expertize contabile penale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor penale;
    3. expertize contabile comerciale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor comerciale;
    4. expertize contabile fiscale - dipuse sau acceptate in rezolvarea cauzelor fiscale;
    5. alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele in drept sau extrajudiciare solicitate de catre clienti.
    
    In functie de natura juridica, expertizele contabile, pot fi: 1. civile; 2. penale; 3. extrajudiciare.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice