In activitatea unei firme, uneori se intampla ca anumite creante sa devina imposibil de recuperat, din diverse motive, cum ar fi intrarea in insolventa a clientilor, radierea acestora sau procesele judiciare care nu au dus la niciun rezultat. In astfel de situatii, este important sa facem corect inregistrarile contabile pentru a reflecta realitatea financiara a companiei. Vom explica, in randurile de mai jos, cum se procedeaza pentru a elimina aceste datorii din contabilitate.
Din punctul de vedere al TVA, puteti sa ajustati TVA, in cazul clientilor aflati in procedura de insolventa dar si in cazul in care anumiti clienti radiati au fost supusi procedurii de faliment si va aflati in interiorul termenului de prescriptie de 5 ani, asa cum se arata la art. 287 lit. d din codul fiscal.
ART. 287 - Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment. In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
Asadar, in situatia de faliment sau insolventa veti ajusta TVA inregistrand:
4118 - 4427 cu semnul minus
Ajustarea tva pentru client in faliment se poate efectua in conditiile mentionate la art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Potrivit art. 330 alin. (2) din Codul fiscal:
(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de serviciitrebuie sa emita facturi,cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza,care se transmit si beneficiarului,cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
Din aceasta mentiune rezulta ca, factura intocmita in baza art. 287 lit. d) din Codul fiscal NU se transmite beneficiarului.
Daca aceasta creanta va fi eliminata, veti inregustra si o cheltuiala deductibila dpdv al impozitului pe profit conform art. 25, alin. (4) lit. h din codul fiscal.
h) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
Inregistrarea contabila este:
654 = 4118
In cazul in care clientii nu au urmat procedura de faliment sau insolventa si nu ati constituit ajustari pentru depreciere creante neincasate veti scoate din evidenta creantele inregistrand in acest sens cheltuieli neneductibile dpdv fiscal conform art. 25 alin. (4) lit. c) din codul fiscal:
In cazul in care aveti constituite ajustari veti considera deductibila cheltuiala doar in limita acestora.
Anularea provizionului constituit se inregistreaza ca:
491 = 781X conform OMFP 1802/2014
Ajustari pentru creantele neincasate - Reglementari contabile
Redau, mai jos, si prevederile contabile aplicabile in speta, in situatia constituirii de ajustari pentru creantele neincasate.
Din punct de vedere contabil, sumele aferente creantelor incerte trebuie reflectate distinct in contabilitate.
Conform Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014,
331. - Creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).
332. - (1) In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
(2) Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
89. - (1) Evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
(2) Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.
Momentul in care o creanta devine incerta si trebuie reclasificata in contabilitate, poate fi:
- atunci cand termenul de incasare a acesteia a expirat;
- la momentul emiterii unei decizii definitive a instantei de intrare in faliment/reorganizare a clientului;
- la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii elementelor de activ si de pasiv, atunci cand se constituie si ajustarile pentru depreciere la data inventarierii.
Monografie contabila clienti neincasati
Inregistrarea contabila prin care se face reclasificarea creantelor "Clienti" in creante "Clienti incerti", in acord cu politicile contabile ale societatii, este urmatoarea:
4118 "Clienti incerti sau in litigiu" = 4111 "Clienti"
Ajustarile pentru deprecierea creantelor clienti sunt recunoscute in cazul in care valoarea de inventar, stabilita/estimata la inventariere, este mai mica decat valoarea contabila, de la facturare.
Evidenta ajustarilor constituite pentru deprecierea creantelor din conturile de clienti se tine cu ajutorul contului 491 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti".
Asadar, din punct de vedere contabil, in cazul in care aveti incertitudini cu privire la incasarea unei creante clienti veti constitui o ajustare la intreaga valoare estimata a nu se incasa.
Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere, la nivelul intregii creante:
6814 = 491
Din punct de vedere contabil nu este precizata o anumita perioada de timp in care acestea trebuie constituite, regula contabila este ca la data inventarierii ca lucrare premergatoare intocmirii situatiilor financiare, creanta sa fie prezentata la valoarea probabila de incasat.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com