search

Cod de TVA anulat: ce obligatii are societatea?

Conform art. 11 alin. (8) din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) -e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Cod de TVA anulat - obligatii fiscale

Intrebare: "Unei societati din Romania, platitoare de TVA lunar, i-a fost anulat codul de TVA in luna noiembrie 2023, intrucat nu a depus la termen mai multe declaratii D300. Intre timp, societatii i-a expirat si sediul social si contribuabilul a fost declarat inactiv. In acest moment are un sediu social inactiv, a fost reactivat si inscris in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati si a depus cerere pentru reactivarea codului de tva in conformitate cu art. 316 alin. (12) lit. c Codul fiscal in luna 04.2024.
 
Ce obligatii are societatea pentru perioada in care i-a fost anulat codul de TVA? Se poate deduce TVA in decontul lunii 05.2024? Daca ar vrea sa emita o factura in luna 04.2024 (inainte de reactivarea codului de TVA) societatea trebuie sa colecteze si sa plateasca TVA colectata la stat?"
 
Raspuns: In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.
 
Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323.
 
In concluzie, societatea va colecta si va plati la bugetul de stat TVA prin D 311, dar nu va avea drept de deducere a TVA din facturile de achizitii in perioada in care codul de tva a fost anulat.
 
In momentul reinregistrarii in scopuri de TVA firma va avea dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de TVA depus dupa reinregistrare sau intr-un decont ulterior.
 
Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, in perioada in care aveti codul de TVA anulat, trebuie sa emiteti facturi beneficiarilor, chiar daca acestia nu beneficiaza de deducerea TVA.
 
Dupa reinregistrarea societatii in scop de TVA, veti emite facturi cu semnul minus si cu semnul plus pentru beneficiari, urmand ca acestia sa-si exercite dreptul de deducere al TVA, in baza acestor facturi.
 
In cazul bunurilor de capital,pentru perioada in care codul de TVA este anulat se realizeaza ajustarea taxei potrivit prevederilor art. 305 alin 4 lit. a) si alin. 5 lit. a) din Codul fiscal, astfel trebuie sa efectuati ajustarea pentru perioada ramasa din perioada de ajustare pentru bunurile de capital aflate in societate.
 
Daca in perioada de anulare a codului de TVA nu s-a efectuat ajustarile de taxa in decontul de TVA ajustarea se reflecta in declaratia utilizata pentru aplicarea prevederilor art. 324 alin. (9) din Codul fiscal, formular 307.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com



Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile