search

Codul Fiscal 2024: Amenzile ANAF nu vor mai putea fi platite la jumatate

Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, publicat pe site-ul ANAF
Oficialii introduc o modificare fiscala foarte importanta pentru romani. Conform noilor masuri anuntate de Guvern, amenzile emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu vor mai putea fi platite la jumatate. 

Contribuabilii nu vor mai putea achita jumatate din amenda ANAF

Pana in prezent, amenzile contraventionale emise de ANAF puteau fi achitate la jumatate din valoare daca plata era efectuata in primele 15 zile de la data emiterii lor. Prin proiectul de lege ce cuprinde masurile fiscale se elimina aceasta facilitate.
 
”Art.LXIII - Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) si art.28 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare si ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale, cu modificarile si completarile ulterioare, contravenientii sanctionati in baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de posibilitatea achitarii, in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ”, se precizeaza in proiectul de lege publicat de Guvern.

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice