Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a OG 16/2013, au fost modificate mai multe aspecte din Codul fiscal care presupun reducerea TVA-ului la paine la 9% si la introducerea unor active la bijuteriile de aur si platina si la unele produse de lux.
Va prezentam mai jos lista acestor modificari care se vor aplica de la 1 septembrie 2013:
a. se extinde masura de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica;
b. se va aplica taxarea inversa si pentru transferurile de certificate verzi.
• Desigur, masura de taxare inversa de aplica numai intre operatori economici inregistrati in scopuri de TVA in Romania.
Nota: nu toti cumparatorii de energie electrica beneficiaza de taxare inversa, adica fara plata TVA, ci numai cei ce efectueaza vanzarea cumpararea de energie electrica.
Atragem atentia asupra faptului ca in acelasi act bormativ sunt incluse si unele modificari care se aplica de la 2 august 2013:
a. ajustarea TVA in favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achizitiile cand acesta le efectueaza in situatia de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializarii dupa reinregistrarea in scopuri de TVA;
b. nu se va mai anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, cand au fost inscrise in cazierul fiscal, fapte de natura infractiunilor economice cand actionarii sau asociatii sunt minoritari si detin mai putin de 10% din capitalul social al persoanei juridice;
c. contribuabilii ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la contribuabili la care a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de la acesti contribuabili. Fac exceptie achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita sau achizitiile de bunuri de la persoane aflate in procedura falimentului.
Din punctul de vedere al timbrului de mediu pentru autoturisme, a existat o portita de evitare a acestei taxe, la transferul unui autoturism prin partaj. Desigur, logica normala conduce la partajul in cadrul unei familii. Insa, aceasta portita a fost speculata si in cadrul partajului intre persoane ce nu au grade de rudenie, fiind o metode de evitare a platii taxei. Ordonanta abroga scutirea de la plata timbrului de mediu in cazul partajului si se va datora plata taxei si in aceasta situatie.
Iata cateva aspecte modificate in ce priveste TVA-ul si accizele.
Pentru ce produse se aplica cota de TVA de 9%?
Se va aplica cota TVA de 9% pentru urmatoarele produse:
a. toate sortimentele de paine;
b. urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;
c. faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;
d. grau comun, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Nota: alte sortimente de grau si secara sunt supuse taxarii inverse, conform art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Se necesita maxima atentie la incadrarea conform codului tarifar.
Avand in vedere ca TVA de 9% se aplica si la principala materie prima pentru productia de paine, respectiv achizitia de faina, consideram binevenita aceasta reducere de TVA.
Desigur, autoritatile au anuntat inceperea unor actiuni de combatere a evaziunii fiscale, chiar incepand cu luna septembrie 2013.
Speram astfel ca masurile sa fie de bun augur si sa vina atat in sprijinul producatorilor de paine ce lucreaza legal, si sunt concurati de vanzarile la negru, cat si in sprijinul consumatorului, ce ar putea sa beneficieze de un pret mai mic pentru aceste produse.
Ce produse vor fi supuse accizelor prin noul cadru normativ si cat este acciza?
De la 1 septembrie 2013, se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:
a. bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
b. confectii din blanuri naturale. Acciza este intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.
c. iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Acciza este de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP.
Observam ca se achita acciza numai pentru iahturile/barcile cu o lungime mai mare de 8 metri, iar la nave acciza se datoreaza numai pentru cele cu motor mai mare de 100 CP.
d. autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.
e. arme de vanatoare si arme de uz personal. Acciza este intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
f. cartuse cu glont si alte tipuri de munitie. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.
Actuala ordonanta obliga ca operatorii economici ce fac eliberarea in piata sa fie inregistrati la autoritatile competente. Pentru achizitiile intracomunitare, se necesita autorizatie in conditiile din normele de aplicare.
Materialul a fost elaborat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Sursa: Hotnews.ro
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia <<