Coincindente si suparari. Cine si-a pus in cap sa ne persecute? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Coincindente si suparari. Cine si-a pus in cap sa ne persecute?

Ziele acestea, duminica si miercuri, se desfasoara doua summit-uri, apreciate drept cruciale, care sa stabileasca un "plan clar", decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninta zona euro si sistemul financiar global. Despre ce anume se va discuta acolo, surse europene au declarat vineri in presa internationala ca liderii celor 27 de state membre vor aproba un plan de recapitalizare a bancilor europene cu aproape 100 miliarde euro si ar putea lansa totodata o reforma pe termen lung a guvernantei economice a zonei euro.

Sambata, presedintele Traian Basescu a plecat si el la Consiliul European de toamna, programat pentru duminica, iar la aeroport a transmis mesaje neasteptat de dure la adresa liderilor europeni.

"Romania nu poate plati la nesfarsit indeciziile liderilor europeni din zona euro", a acuzat presedintele Bascescu, iar apoi a precizat si la ce anume se refera. "Datorita situatiei din Grecia toata regiunea este contaminata de neincredere. Aici nu e doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care intarzie la nesfarsit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rau nu numai Greciei. Bancile grecesti au o expunere majora pe piata romaneasca si sigur ca si CDS-ul Romaniei creste ca urmare a indeciziilor, intarzierilor legate de Grecia".

Asadar, presedintele este ingrijorat de soarta bancilor grecesti, care au numeroase filiale in Romania. Prin urmare, sistemul financiar autohton are sa se teama de eventualele falimente ale bancilor grecesti, care ar putea antrena un veritabil carambol bancar si in tara noastra: in Romania activeaza patru banci grecesti importante: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, alaturi de cateva mai mici (Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank), toate cumuland o cota de piata dupa active (din care cea mai mare parte sunt credite) in jurul a 25% din totalul pietei bancare autohtone. in plus, la inceputul anului trecut, volumul de credite acordate de bancile grecesti in Romania, de doua ori mai mare decat cel al depozitelor.

Pericolul acesta nu este de ignorat: cu un sfert din activele bancare de sorginte elena, colapsul Greciei ar putea avea pentru sistemul financiar romanesc efecte dezastruoase. in plus, Romania plateste deja consolidarea sistemului bancar european. "Si o plateste prin dobanzi foarte ridicate, pentru ca avem filiale romanesti ale bancilor din zona euro, iar dobanzile au ajuns la un nivel deja inacceptabil", a mai precizat Basescu. Iar liderii Uniunii, lasa sa se inteleaga presedintele roman, tergiverseaza adoptarea unei decizii definitive asupra pozitiei fata de Grecia, ceea ce tine tara noastra intr-un suspans care nu aduce nimic bun.

Supararea prezidentiala pare insa si mai mare, dinscolo de deciziile fata de "bolnavul" european de la sud de noi. Presedintele a mai spus ceva. Si anume, ca nu poate sa nu observe o "coincidenta", "ca am ramas fara o sustinere financiara a proiectelor cu bani europeni, ca a trebuit sa imprumutam bani de la banci cu dobanzi foarte mari".

Despre ce este vorba? Spune presedintele: "Aici va pot spune o situatie care afecteaza profund Romania. Am construit tot sistemul de utilizare a banilor europeni conform solicitarilor Comisiei Europene din 2007 si pana acum. in cursul lunii iunie, s-a facut un mic audit si au venit exigente, altele, poate mai explicite, poate mai clare, in asa fel incat sa satisfaca exigentele Comisiei Europene pentru continuarea finantarii. intrebarea mea este de ce aceste lucruri nu au fost clar explicate de la bun inceput".

In vara, guvernul anuntase ca suspenda decontarea proiectelor din fonduri europeane, tocmai dupa realizarea auditului despre care vorbeste presedintele. Premierul Emil Boc a supus atunci ca vrea sa verifice cu atentie deconturile de pana atunci, tocmai pentru a preveni cheltuirea frauduloasa a fondurilor, fapt care ar putea atrage suspaendarea finantarii europene. Din ce spune presedintele, decontul european a fost suspendat, ceea ce ne-a dus in situatia de a proceda la contractarea de credite bancare, foarte costisitoare pentru guvernul roman.

Constatam ca supararea prezidentiala se refera la doua situatii: prima, privind situatia din Grecia, pericoloasa si pentru Romania, si a doua, legata de intreruperea finantarii europene.

Asupra primei situatii n-am avut niciodata controlul. Prin urmare, putem arunca acuze otravite altora. In cea de a doua insa, se poate spune ca ne-am facut-o cu mana noastra. De-a lungul anilor, am avut destule semnale ca banii europeni nu sunt obtinuti si distribuiti dupa criteriul importantei sociale al proiectelor propuse. Ca banii nu au fost intotdeauna cheltuiti conform proiectului initial. Ca finantarea s-a facut in functie de banii care se reintorceau la cei care aprobau proiectele. Ca de acesti bani au beneficiat in special reprezentantii clientelei politice. Sunt lucruri atat banuite, cat si constatate de-a lungul acestor ani.

Pana acum, aceasta din urma situatie nu a parut sa-l ingrijoreze pe presedinte. Astazi insa, cand europenii au luat masuri de corectie impotriva noastra, ei par sa fi devenit dusmanii personali ai presedintelui. Europenii au prins sa ne persecute, pare a spune Traian Basescu. De fapt, s-a intamplat altceva: decidentii europeni ne-au asteptat sa gresim copios si voluntar, iar apoi ne-au taxat, cand ne-a fost lumea mai draga. Si inca pe buna dreptate.

Prin urmare, cei care ne persecuta nu se gasesc la Bruxelles, la Strasbourg sau in alta parte. Ei sunt chiar aici, la noi acasa. Ei trebuie sa dea socoteala.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Sorin Marghitas - www.conta.ro
Data: 2011-10-24
Vizualizari: 4315


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services