search

Comision incasat de casa de amanet. TOT ce trebuie sa stii despre regim si obligatiile declarative pentru TVA

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Tii evidenta unei case de marcat si ai nelamuriri despre comisionul incasat? Afla daca reprezinta o operatiune scutita fara drept de deducere al TVA, dar si alte reglementari importante din aceasta sfera.

Comision incasat de casa de amanet: raspunsul specialistului


Comisionul incasat pentru activitatea de amanet este operatiune scutita de taxa pe valoare adaugata in baza normelor prevazute de art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1. din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si de pct. 52 alin. (3) din normele date in aplicarea acestuia:

„292.(2) Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:

a) prestarile urmatoarelor servicii de natura financiar-bancara:

1. acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda;”
 
Norme metodologice

„52. (3) Printre altele, se cuprind in sfera operatiunilor scutite conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal si imprumuturile acordate de asociati/actionari societatilor in vederea asigurarii resurselor financiare ale societatii, imprumuturile garantate cu bunuri imobile, inclusiv imprumuturile ipotecare, imprumuturile garantate cu bunuri mobile corporale, inclusiv imprumuturile acordate de casele de amanet.”
 
Pentru acordarea de credite in regim de amanet societatea nu are drept de deducere a taxei inregistrate pentru achizitiile efectuate in scopul realizarii acestui obiectiv, conform art. 268 alin. (9) din Codul fiscal:

„268.(9) Operatiunile impozabile pot fi:
 
a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 291 ;
 
b) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292^1 si art. 294 - 296;
 
c) operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii. In prezentul titlu aceste operatiuni sunt prevazute la art. 292 ;
 
d) importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa, conform art. 293 ;
 
e) operatiuni prevazute la lit. a) - c), care sunt scutite fara drept de deducere, fiind efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire prevazut la art. 310, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii.
 
f) operatiuni pentru care se aplica regimul special pentru agricultori prevazut la art. 315^1.”
 
Decontul de TVA formular 300 se completeaza, dupa cum ati mentionat si dvs. in descrierea intrebarii,  prin raportarea serviciilor la rd. 15, conform instructiunilor de completare aprobate prin Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata":

„Randul 15 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari*), privind baza de impozitare pentru livrarile de bunuri scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 292 din Codul fiscal sau potrivit altor dispozitii legale.”
 
Prestarea de servicii scutite de taxa, fara drept de deducere reglementata de art. 292 din Codul fiscal, nu face obiectul declaratiei informative formular 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, conform instructiunilor de completare aprobate prin OPANAF 3769/2015 modificat prin OPANAF 1105/2016 , OPANAF 2264/2016 si OPANAF 3281/2020:

„Art. 1. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana, asa cum este definita la art. 266 alin. (1) pct. 24 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
„ANEXA Nr. 2

1. Declaratia se completeaza si se depune de catre:

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care, conform titlului VII din Codul fiscal, este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare.”
 
In ce priveste utilizarea programului informatic aveti posibilitatea de a inregistra operatiunile in orice modalitate oferita de sistem, care va genera notele contabile in mod corect si va ajuta la intocmirea declaratiilor fiscale. Se pot utiliza setarile existente sau pot fi create articole/tipuri de articole/tipuri de servicii dedicate. Pot fi create si conturi analitice noi, daca va fi optiunea societatii.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice