search

Completarea Declaratiei unice. Ce greseli trebuie sa eviti in 2023 ca sa nu fii sanctionat de ANAF

 
Termenul de 25 mai 2023 aproape ca le bate la usa contribuabililor vizati pentru completarea Declaratiei unice. Acest formular inca mai pune probleme in practica fiindca de la an la an apar fie noi obligatii fiscale, fie modificari ale plafoanelor datorate cresterii salariului minim pe economie, fie sectiuni si subsectiuni noi.
 
Citeste in continuare ce noutati au aparut in sfera fiscala privind completarea Declaratiei unice si ce greseli sa eviti pentru ca Fiscul sa nu iti recalculeze impozite si contributii impovaratoare. 
 
 

Completarea Declaratiei unice in 2023: ce noutati au aparut

 
Fata de anul trecut, au aparut noutati fiscale, cum ar fi:
 
1) De la 1 ianuarie 2023 s-a schimbat modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venit din cedarea folosintei bunurilor. Venitul brut reprezinta venit anual impozabil, astfel ca proprietarii care obtin venituri din inchirierea locuintelor, altele decat cele in scop turistic, vor plati impozitul de 10% pe venit la valoarea intreaga a chiriei;
 
2) S-a modificat baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente venituri si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice.
 
Dvs. nu trebuie insa sa va faceti griji!
 
V-am pregatit un ghid practic care va raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica 2023! Nu este nicio exagerare! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia unica in 2023 va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:
 
    • notiuni teoretice si legislative
    • dificultati practice
    • posibile greseli
    • recomandari
    • studii de caz
    • exemple de completare pentru fiecare categorie de venit 
 

Completarea Declaratiei unice: intrebari si raspunsuri esentiale

 
1. Cine are obligatia sa depuna Declaratia unica?
 
Sunt obligati sa depuna Declaratia contribuabilii care obtin:
 
a) venituri din activitati independente (PFA uri, II-uri, IF-uri, profesii liberale);
b) venituri din contracte de activitate sportiva;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu se retine la sursa impozitul si/sau contributiile sociale;
d) venituri din asociere cu o persoana juridica;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii);
f)  venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
g) venituri din investitii pentru care nu se face retinere la sursa;
h) venituri din alte surse.
 
Observatie! Depun Declaratia unica si persoanele fara venituri care opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate (CASS persoane fara venit)!
 
 
2. Cine NU trebuie sa depuna Declaratia unica?
 
Nu au obligatia sa depuna Declaratia contribuabilii care obtin:
 
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala – retinere la sursa;
b) venituri sub forma de arenda, a caror impunere este finala – retinere la sursa de catre platitorul de venit;
c) venituri sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in declaratiile specifice;
d) venituri din investitii, a caror impunere este finala (venituri din dobanzi, tranzactii financiare etc);
e) venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala;
f) venituri din pensii;
g) venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
h) venituri din alte surse, cu exceptia celor prevazute la art. 116.
 
IMPORTANT!
 
Persoanele fizice care au numai venituri extrasalariale peste limita de 12 salarii minime brute pe economie (3.000 lei x 12 = 36.000 lei) au obligatia asigurarii la sistemul public de pensii in anul 2023 pentru anumite venituri.
 
Astfel, ei vor plati 25% contributia de asigurari sociale (CAS), adica 9.000 lei, din cauza cresterii salariului minim de la 1 ianuarie 2023.
 
Descopera lista completa de intrebari si raspunsuri in Ghidul Declaratiei unice pentru 2023
 

Completarea Declaratiei unice: ce probleme pot sa apara?

 
 1  Impozitarea se face de contribuabil prin autoimpunere, fata de varianta primilor ani, cand se efectua de catre organul fiscal, ceea ce poate da nastere la erori grave in completarea Declaratiei fara consultarea prezentului ghid.
 
 2  Intocmirea Declaratiei unice presupune efectuarea de calcule privind baze impozabile, sume datorate, date care presupun anumite cunostinte in domeniul economic. Nedeclararea corecta presupune debite suplimentare dar si dobanzi si penalitati de intarziere ce majoreaza consistent suma initiala de plata.
 
 3  Modalitatea de depunere a Declaratiei la organul fiscal prin mijloace electronice presupune inregistrarea prealabila a contribuabilului in spatiul privat virtual al ANAF sau detinerea de certificat digital pentru semnatura electonica, ce presupune un plus de cunostinte in domeniu.
 
Vezi informatii detaliate, recomandari si studii de caz in lucrarea Declaratia unica 2023. Completeaza acum formularul de comanda, nu astepta sa te prinda termenul final. 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba de la 1 ianuarie 2024!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024