search

Concediul de odihna poate acoperi perioada de preaviz?

Una dintre dilemele cu care se confrunta angajatii atunci cand isi dau demisia de la un loc de munca este luarea concediului pe perioada preavizului. Daca v-ati aflat in aceeasi situatie, atunci trebuie sa stiti in randurile urmatoare cum se procedeaza.

Vom lua drept exemplu un angajat cu functie de conducere care nu si-a efectuat concediul de odihna si isi doreste sa il ia in perioada de preaviz.




Iata raspunsul specialistului!


Conform art.148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat,cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand,din motive obiective,concediul nu poate fi efectuat.

Angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


Asadar, concediul de odihna se efectueaza asa cum partile au stabilit si numai daca aceasta nu poate fi efectuat in perioada stabilita, din motive obiective, va putea fi efectuat la o alta data cu consultarea salariatului.

Daca partile convin ca pe durata preavizului in cazul demisiei salariatul sa efectueze concediul de odihna, tot ceea ce este in favoarea salariatului este permis.


Vom lua in calcul ca in cazul demisiei angajatorul poate renunta partial sau total la perioada de preaviz, faptul ca este de acord ca salariatul sa efectueze concediul de odihna in perioada de preaviz aceasta este o decizie mai favorabila salariatului.

Prin urmare, angajatorul poate aproba, ca pe durata preavizului in cazul demisiei, salariatul sa efectueze concediul de odihna.




Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Gabriela Dita – consilier juridic.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice