search

Conflict cu asociatiile de proprietari? Liga Habitat se opune unor noi modificari

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?

Pentru asociatiile de proprietari au fost aprobate de Senat noi prevederi incluse intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Astfel, Legea 230/2007 va include si obligatia asociatiilor de proprietari de a afisa lunar modul de calcul al cheltuielilor. Persoana responsabila de indeplinirea acestei obligatii va fi, asa cum se mentioneaza in proiectul de lege aprobat de Senat, presedintele asociatiei.

Proiectul stabileste ca asociatia de proprietari e obligata sa afiseze lunar, la vedere, impreuna cu lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, si modalitatea de calcul prin care s-a ajuns la sumele lunare de plata a proprietarilor.

Mai exact, apare obligatia de a afisa cheltuielile care duc la totalul de plata pe care vor trebui sa il plateasca proprietarii. Astfel, aceste costuri vor fi insotite si de modul de calcul si repartizare a cheluielilor catre proprietari.

De asemenea, administratorii asociatiilor de proprietari vor fi obligati sa informeze proprietarii in mod periodic cu privire la cheltuielile pe care le face asociatia blocului. Aceasta informare se va face trimestrial, in scris sau prin transmitere electronica, si va contine date referitoare la situatia financiara a asociatiei de proprietari, cu semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.

Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat a cerut respingerea proiectului de lege care nu ar face, in opinia acestora, decat sa mareasca nivelul de birocratie si costurile pe care proprietarii ar trebui sa le suporte pentru activitatea de administrare a asociatiilor de proprietari. Liga Habitat considera ca reglementarile restrictioneaza dreptul deja existent de a solicita oricand informatii si ca, totodata, vor substitui obligatiile cenzorilor, amintind ca exista deja in lege dreptul proprietarilor de a primi informatii legate de modalitate de calcul si la cheltuielile facute de asociatia de proprietari. Cererea poate fi facuta in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata.

Daca va fi aprobat si de Camera Deputatilor, presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari vor avea responsabilitati suplimentare, iar neindeplinirea acestor obligatii poate fi amendata cu pana la 3.000 de lei.




Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice