search

Contabilitatea in agricultura: legislatie comentata si monografii contabile specifice

Examenul CECCAR 2024: 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Societatile agricole, indiferent de forma de organizare ca societati comerciale sau ca societati fara scop comercial, conduc si contabilitatea de gestiune potrivit prevederilor O.M.F.P. nr. 1.826/2003 pentru aprobarea Precizarilor privind unele masuri referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune, avand in vedere ca se desfasoara o activitate de productie.
 
Conform prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile comerciale, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, precum si persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri
au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara si, dupa caz, contabilitatea de gestiune.
 
Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune revine administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
 
Productia agricola se imparte in doua categorii principale:
  •  sectorul vegetal – cultura cerealelor, legumelor, fructelor, vitei-de-vie;
  •  sectorul zootehnic – cresterea animalelor si pasarilor pentru consum si produse derivate ale acestora (lapte, oua, lana, piele etc.)
 
Prin natura sa, in urma procesului de productie agricola se obtin, pe langa produsele principale, si produse secundare (paie, gunoi de grajd etc.).
Materia prima o constituie semintele de cultura si animalele adulte pentru reproductie.

Materialele consumabile au un caracter specific, fiind reprezentate prin: furaje pentru animale, ingrasaminte chimice si naturale, pesticide, insecticide etc.

Cheltuielile salariale sunt mai ales cheltuielile cu muncitori sezonieri si zilieri care presteaza munci agricole specifice sezonului.

Agricultura. Noutati fiscal-contabile. Monografii contabile specifice

Ghidul practic Agricultura. Noutati fiscal-contabile. Monografii contabile specifice este creat in conformitate cu legislatia in vigoare, astfel incat sa nu se poata strecura erori de procedura si sa nu sariti vreun termen important pentru activitatea dvs.!
 
Ce cuprinde ghidul pe care vi-l propunem?
 
  • Legislatia comentata
  • Cele mai bune practici ale legislatiei in vigoare SI
  • Noutatile legislative corespunzatoare domeniului dvs.:
--> Facilitatile fiscale introduse prin Legea nr. 135 si Ordinul nr. 1.525 din 2022 (scutirea de la plata impozitului pe venit si a CASS)
-->Modificarile fiscale din domeniul contributiilor sociale si impozitarii veniturilor din arendare si venitorilor din activitati independente
-->Prevederi referitoare la obligatia depunerii Declaratiei Unice
-->Modul de stabilire a obligatiilor reprezentand CAS si CASS prin Declaratia Unica
-->Actualizarea listei produselor pentru care se aplica cota de TVA redusa de 9%
-->Actualizarea monografiilor contabile specifice organizatiilor fara scop patrimonial, conform prevederilor O.M.F.P. nr. 3.103/2017
 

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile