search

Contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri cu impozitare in regim de retinere la sursa

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute

Noutati si studii de caz rezolvate de experti! Recomandari si sfaturi de la contabili pentru contabili! Va asteptam pe forum!

Potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, incepand cu 1 iulie 2012, contributiile sociale datorate de persoanele fizice au trecut in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin directiile generale ale finantelor publice judetene.

In acest context, in articolul de mai jos, prezentam principalele aspecte privind contributiile sociale datorate de persoane fizice care obtin venituri cu impozitare in regim de retinere la sursa.

1. Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent; din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Contribuabilii mentionati mai sus datoreaza:

- contributia de asigurari sociale (CAS - 10,5%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS-5,5%), daca acesta este singurul venit realizat;
- numai contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS - 5,5%) daca persoana care realizeaza venitul este deja asigurata in sistemul public de pensii sau beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

Baza lunara de calcul pentru CAS (pensie) este venitul brut stabilit prin contract, care nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este venitul brut stabilit prin contract care nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

2. Pentru contribuabilii care obtin venituri dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil -microintreprindere - care nu genereaza o persoana juridica sau venituri din asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoanele fizice rezidente cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat si in strainatate

Atentie! Contribuabilii care obtin astfel de venituri datoreaza doar contributia de asigurari sociale de sanatate - 5,5%.

Baza lunara de calcul pentru CASS (sanatate) este venitul din asociere.

Contribuabilii mentionati la pct. 1 si 2 datoreaza contributii sociale individuale in cursul anului, sub forma platilor anticipate, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective. Contributiile retinute se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.



Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice