Control ANAF: Omitere inregistrare facturi. Cum se declara TVA? - articole conta.ro
Contabilitate ïżœ Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Control ANAF: Omitere inregistrare facturi. Cum se declara TVA?


    Ne-am propus sa analizam situatia unei societati in cadrul careia s-a constatat, in urma unui control incrucisat din partea ANAF, ca a fost omisa inregistrarea unor facturi. Societatea a recuperat facturile din anii trecuti, iar acum doreste sa declare si sa contabilizeze acele facturi in conditiile in care bunurile respective au fost deja vandute. Vom analiza, in acelasi timp, si modul in care va proceda societatea in ce priveste declararea TVA-ului.
    
    Astfel, in ce priveste omiterea inregistrarii unor facturi, se va avea in vedere punctul 63 din Ordinul 3055/2009 al carui continut il redam mai jos:
    
    63. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
    
    (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
    
    ( 3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratiii declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
    
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    
    b ) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
    
    Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    
    (4) Corectarea erorilor aferente exercitiiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
    
    (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    
    (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
    
    Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se cosnidera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.
    
    Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu, se analizeaza in context avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
    
    (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
    
    (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelorr exercitii.
    
    In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare.
    
    Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
    
    (9) Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.
    
    Consideram totodata ca, potrivit art. 21 din Codul fiscal, pentru a fi deductibile din punct de vedere fiscal, cheltuielile sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile, iar aceasta factura trebuie inregistrata pentru exercitiul 2011.
    
    Aceasta presupune recalcularea impozitului pe profit, si depunerea declaratiilor rectificative. In decontul TVA vor fi inscrise la rubrica regularizari.
    


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Andrei Constantinescu - www.conta.ro
Data: 2012-06-21
Vizualizari: 9794


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-21
Modificarea si completarea formularului 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si a formularului 710 ”Declaratie rectificativa" au fost aprobate prin OPANAF nr. 51/2021. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-19
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman reaminteste ca orice categorie de contribuabili poate accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-19
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza ca in
Monitorul Oficial nr. 33 din 12 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul presedintelui ANAF nr. 14 din 7 ianuarie 2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services