search

Control ANAF: Omitere inregistrare facturi. Cum se declara TVA?

Formularul 394: Marti, 30 iulie 2024, este termenul limita pentru depunere

    Ne-am propus sa analizam situatia unei societati in cadrul careia s-a constatat, in urma unui control incrucisat din partea ANAF, ca a fost omisa inregistrarea unor facturi. Societatea a recuperat facturile din anii trecuti, iar acum doreste sa declare si sa contabilizeze acele facturi in conditiile in care bunurile respective au fost deja vandute. Vom analiza, in acelasi timp, si modul in care va proceda societatea in ce priveste declararea TVA-ului.
    
    Astfel, in ce priveste omiterea inregistrarii unor facturi, se va avea in vedere punctul 63 din Ordinul 3055/2009 al carui continut il redam mai jos:
    
    63. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
    
    (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
    
    ( 3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratiii declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
    
    a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
    
    b ) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
    
    Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
    
    (4) Corectarea erorilor aferente exercitiiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
    
    (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
    
    (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
    
    Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se cosnidera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale.
    
    Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu, se analizeaza in context avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
    
    (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
    
    (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelorr exercitii.
    
    In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare.
    
    Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
    
    (9) Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.
    
    Consideram totodata ca, potrivit art. 21 din Codul fiscal, pentru a fi deductibile din punct de vedere fiscal, cheltuielile sunt efectuate in scopul obtinerii de venituri impozabile, iar aceasta factura trebuie inregistrata pentru exercitiul 2011.
    
    Aceasta presupune recalcularea impozitului pe profit, si depunerea declaratiilor rectificative. In decontul TVA vor fi inscrise la rubrica regularizari.
    

Noutati contabile 1721595600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice